Slova, která nepotěší snad všechny fanoušky Rudých ďáblů po celém světě, vyslal do éteru portugalský manažer José Mourinho. Výsledky jeho týmu jsou hlavně v této sezoně jako na houpačce, přičemž poslední hřebík do rakve přišel v podobě prohraného derby se City. Důvod, proč tomu tak je, vás určitě překvapí.

Hráči červeného celku ze severu Anglie se pořád stále hledají a jistou vinu na tom má i sám trenér, který jej vede. Ten byl ovšem v minulosti považován za jednoho z nejlepších ve svém oboru, jenže v nynější fotbalové éře to kouzlo už neumí tak uplatnit, jak by se od něj čekalo. O místo si začíná více a více říkat ofenzivní fotbal v podání mladých hráčů.

United padli na hřišti svého městského rivala 3:1 a velice pozoruhodná je i ta statistika, že si během tohoto ostře sledovaného duelu připsali pouze jednu střelu na bránu. To by od klubu, který za poslední dekádu patří ke třem nejvíce utrácejícím vůbec, málokdo čekal. Jak se však ukazuje, právě tady není konec, ba naopak spíše začátek.

„Když jsem přišel do Manchesteru, měl jsem k dispozici velmi důležité hráče, jako je Rooney nebo Carrick, jenže oba mi skončili. Přišel k nám i Ibrahimovič, ale ten se zranil a nakonec zamířil do MLS. Zbytek hráčů, co se chce dotáhnout na jejich úroveň, musí tvrdě makat, aby něco takového zvládnul. Pravým příkladem nám je Martial nebo Shaw, avšak jejich vývoj vyžaduje čas,“ dostává se ke slovu Mourinho.

Pak pokračuje. „Máme tu dobré hráče, ale abychom z nich vychovali pravé profesionály, musíme s nimi tvrdě trénovat. V případě Manchesteru City to je naopak. Tam přišli za velké peníze již hotoví hráči . My jsme také mohli koupit krajní beky, čímž bychom si tuto cestu hodně usnadnili, jenže jsme se rozhodli pracovat s tím, co máme,“ uvádí kouč Rudých ďáblů.

Ten stejný muž byl později nucen, že ani jeho tým se neubrání přestavbě. V létě jsme chtěli čtyři posily, ale přivedli jsme jenom jednu. Naše obrana dělá moc chyb a hráči jako Fellaini, Young, Rojo nebo Darmian tu s námi nebudou věčně, proto je potřeba i na toto brát zřetel. Nacházíme se ve fázi, kdy transformujeme mladé hráče v profesionály, ovšem k tomu potřebujeme mužstvo i vhodně doplnit,“ uzavírá.

A kdo vše je tedy na odchodu? Zaměříme-li se na všechny hráče v intervalu příštích dvou přestupových obdobích, objevují se nám tu taková jména, jako je Alexis Sánchez (potenciální destinace PSG), Juan Mata (Arsenal/Juventus), Matteo Darmian (Itálie), Marcos Rojo (Španělsko), Antonio Valencia (neurčito), Paul Pogba (Juventus) a v neposlední řadě ani David De Gea, který stále ne a ne prodloužit smlouvu…