Adidas a Puma, dvě sportovní značky, které na první pohled nemají příliš mnoho společného,

ovšem opak je pravdou. Tyto dvě značky pro sebe představují obuvnickou nemesis.

 

Adi a Rudolf

V roce 1924 byla na jihu Německa založena malá obuvnická společnost, která nesla název Gebrüder Dassler. Založili jí dva bratři Adolf a Rudolf Dasslerovi. Zatímco mladší Adolf, který byl vášnivým sportovcem, boty navrhoval, starší Rudolf se staral o obchod. Začátky byly krušné, ale tak to v obchodech chodí. Pak se ovšem jejich podnikání rozjelo natolik, že jejich boty nosily na olympijských hrách v Berlíně všichni z německého národního týmu.

 

Puma a Adidas

Byl tu však ještě jeden chlapík, který nosil boty jejich značky. Jesse Owens. Afroameričan, který vytřel nacistickému Německu zrak a ještě k tomu v jejich tretrách. Napětí šířící se Evropou však nebylo jediným napětím. I dva bratři mezi sebou začali mít rozkol a to právě v přístupu k nacismu. Vše nakonec vyvrcholilo jejich odloučením, kdy si Adolf ponechal starou fabriku a Rudolf postavil na druhém břehu řeky zcela novou. Adolf tak měl svůj Adidas a Rudolf svou Rudu, kterou ovšem později přejmenoval na Pumu, což bylo velmi dobré rozhodnutí.

 

Zátopek i Navrátilová

Rivalita obou bratrů pokračovala až do jejich smrti v sedmdesátých letech. Během celé doby si šli velmi ostře po krku. Například v roce 1954 se Rudolf pohádal s šéfem německého fotbalového svazu, čehož okamžitě využil Adolf a vybavil německé fotbalisty svými kopačkami. V jeho botách startoval také Emil Zátopek a jeho žena Dana. Puma je zase spojena se jménem Martiny Navrátilové.

 

Zkrátka příběh jako z románu. A odpustili si někdy pánové? Podle informací nikdy. Tak hluboká byla hořkost, kterou mezi tyto dva bratry zasela výroba tenisek, ale hlavně nenávistná nacistická ideologie, které podlehl Rudolf, ale Adolf se jí snažil bránit, seč to jen šlo.