V tomto článku se Vám pokusím přiblížit trenérskou kariéru nového trenéra Sparty Pavla Hapala. Mimo jiné trenéra, který vyřadil Spartu v lize Mistrů se slovenskou Žilinou. 

Pavel Hapal je bývalý velmi dobrý fotbalový záložník, jenž oblékal dres Leverkusenu, CD Tenerife a v české lize například Sparty Praha. Dokázal skončit s Tenerife na 5. místě v nejvyšší španělské lize a s Leverkusenem dokonce na 3. pozici, když se mu povedlo v 86 zápasech vstřelit 14 gólů. Ale nyní se už vrhneme na trenérskou kariéru.

Po konci hráčské kariéry v roce 2002 se vydal vykonávat práci trenérskou. Začal hned v nejvyšší české lize a to v Opavě. Tým převzal po úspěšné sezóně 2002/03, kdy se Opavě podařilo postoupit na druhém místě z druhé nejvyšší ligy (1. skončila o dva body Viktoria Plzeň). Hapal dostal jasný úkol - nesestoupit. Úkol splnil skvěle. Tým nesestoupil a skončil na 12. místě. Sice to není žádná skvělá pozice, ale oproti Plzni, která skončila na poslední pozici se ztrátou 12 bodů na Opavu, můžeme říct, že tato štace byla úspěšná.

V další sezóně trénoval ve Zlíně s cílem umístit se v horní polovině tabulky. To se tak úplně nepovedlo, když Hapal dovedl Tescomu jen k 10. pozici. Tuto sezónu Opava sestoupila zpět do nižší soutěže.

V další sezóně dostal Hapal angažmá v Ostravě s cílem atakovat evropské poháry. Cíl nebyl úspěšný, ale se ztrátou 5 bodů skončil za obhájcem titulu Spartou, která si 5. příčkou zajistila 2. předkolo poháru UEFA.

Do sezóny 2007/08 vešel Pavel Hapal jako trenér slovenského týmu - FC Nitra. Po předchozí sezóně, kdy Nitra skončila na 6. místě, nemohla už mít téměř vyšší ambice. Jenže trenér dovedl Nitru ke 3. pozici a Nitra se tak mohla zúčastnit tehdejšího poháru Intertoto.

Nicméně do sezóny 2008/09 vstoupil Hapal jako trenér Mladé Boleslavi. Klub, který po třetí příčce v sezóně 2006/07 čekal podobnou i další. Jenže k neštěstí Boleslavi z toho byla až 7. příčka. V tu sezónu se v Boleslavi vystřídali 3! trenéři, mezi kterými byl i Zdeněk Ščasný. Do další sezóny už vstoupili hráči "Bolky" pod Pavlem Hapalem. Tým si polepšil o 1 příčku, tedy na 6. pozici, nicméně Hapal nezůstal do konce sezony. Po 26 kolech byl odvolán. 

Po Boleslavi přišla asi nejlepší štace. MŠK Žilina. Povedla se mu vyhrát slovenská liga a následně dovést Žilinu do ligy Mistrů. V posledním předkole LM vyřadili pikantně zrovna Spartu. Ve skupině pak skončila Žilina bez bodu, ale zahrála si třeba s Chelsea, se kterou venku prohrála jen 2:1. 

Mezi lety 2011/13 vedl tým Zagłębie Lubin. Tým převzal po nepovedené sezóně, kdy skončil Lubin až na 11. příčce. S týmem se v první sezóně umístil na 9. pozici a ve druhé už na lepším 7. místě. 

Od jara 2014 vedl Hapal slovenský tým FK Senica. Na konci sezóny se Senica umístila na 6. místě. V průběhu podzimu přišla nabídka slovenské federace, aby Hapal vedl Slovensko do 21 let. Hapal neváhal a nabídku hned přijal. 

U slovenské juniorky si nevedl vůbec špatně, neboť se podruhé v historii kvalifikovala na světový šampionát do 21 let. Dokonce tam slovenští mladíci uhráli dvě výhry nad Polskem a Švédském a ve skupině skončili druzí. 

A nyní přijal tento poměrně úspěšný trenér nabídku ambiciózní pražské Sparty. 

✅⚽ Kam to dotáhne?

 

foto: sparta.cz