Fotbal jako takový se neustále vyvíjí, a proto se komise pověřených lidí sešla, aby učinila krok, který rapidně změní slovenskou nejvyšší soutěž. Umělé trávníky nadobro zmizí z prostředí stadionů a nahradí je klasická přírodní hřiště.

Dané rozhodnutí vešlo v platnost chvíli poté, co se zástupci Slovenského fotbalového svazu (SFV) sešli, aby se přiblížili aktuálnímu stavu v Evropě. Ačkoliv na několika dalších hřištích stále najdeme umělé základy, tento stav by neměl trvat věčně.

„Vidíme, co se ve světě děje, a proto jsme ani my sami nechtěli zůstat pozadu,“ znělo z prohlášení. „Takové země, jakou jsou Holandsko nebo Rusko, již dnes svého rozhodnutí litují a my pevně věříme tomu, že co nevidět také přejdou na klasické přírodní trávníky. Chtěli jsme tento krok učinit dříve, než k tomu budeme časem donuceni,“ znělo z uvedení.

Tato situace se nelíbí hlavně Žilině nebo Trenčínu. Oba kluby nejenomže hrají, ale navíc i trénují na umělém hřišti. Přechod na jiné podmínky by znamenal nemalou finanční injekci.

„Cítíme se pobouřeni tím, co jsme se právě dozvěděli. Pokud si SFV nepřeje, abychom hráli v domácí soutěži, má nám to podat narovinu a ne takovýmto obcházením. Štve nás hlavně to, že tato myšlenka nevychází ze žádného podloženého základu ani žádných statistik,“ odpověděli v Žilině.

A ani v Trenčínu nejsou spokojeni. „Tato hračka, kterou se náš svaz rozhodl přijmout, nás bude stát minimálně 500 tisíc eur. Neumíme si představit, kde takové peníze vezmeme. Celá naše akademie kvůli tomu půjde do kopru. Naprosto všichni si zde navykli na umělé trávníky,“ sdělili.

Všechny kluby nyní mají necelý měsíc k tomu, aby se k oné změně vyjádřily. Nepočítá se sice, že se tím změní původní verdikt, nicméně námitky jsou vítány a mohou být předmětem diskuzí k získání času či financí na tu nevyhnutelnou změnu.