Kdekdo říká, že bývalá legenda francouzského fotbalu a dnes rovněž už i bývalý šéf lavičky Bílého baletu při svém tažení pohárovou Evropou těžil z vyspělosti svého týmu, ovšem tak to zdaleka není. Podstatná byla správná mentalita, dobrá kontrola míče, přítomnost vůdčích hráčů na hřišti a také dobrá taktika, kterou určoval před každým zápasem on sám.

Abyste mohli být v tak prestižní soutěži, jako je Liga mistrů, nejlepší, je potřeba přijít vždy s taktikou, proti níž soupeři budou mít nejmenší šanci na úspěch. Zdali bychom jmenovat jeden tým, jenž se nejlépe dokázal přizpůsobovat podmínkám zápasu, pak to byl právě Real Madrid pod Zinédine Zidanem. Všichni hráči na hřišti věděli, co v jaký moment mají přesně dělat, což nakonec vedlo k třem po sobě jdoucím triumfům v nejbohatším fotbalovém turnaji světa. 

„Je potřeba přiznat, že naše hra se nezakládala pouze na síle jednotlivců, ale také na síle mužstva. Abyste mohli slavit úspěchy, je potřeba hrát jako tým. Vůdčí postavy jako Sergio Ramos nebo Cristiano Ronaldo vám k tomu mohu dost pomoci, protože jejich vliv na hřišti i v kabině je vždy cítit," říká francouzský kormidelník - dnes bez angažmá, jelikož se rozhodl po třech titulech v řadě v této soutěži dobrovolně a zcela neočekávaně odstoupit.

„Důležité je také vědět, kdy můžete napadat a kdy byste měli kontrolovat balon. Pokud máte ve svém držení míč, vystavujete se tak menšímu riziku z inkasované branky a navíc šetříte síly do dalších fází zápasu, během nichž se nemusíte pořád hnát za soupeřem," vysvětluje.

„Každý musel dodržovat naši filozofii. Nezáleželo na tom, proti komu jsme hráli. Vždy bylo podstatné držet se herního plánu. Měli jsme přesně dané situace, kdy jsme museli hrát intenvizně, kdy se naopak snažit pronikat do otevřené obrany soupeře a kdy co nejvíce kontrolovat hru držením míče," dodává.