Současné zkušenosti s doposud nejrazantnějším krokem v moderním fotbale nesou své světlé i stinné stránky. Pokročilá technologie videorozhodčího se nám prezentuje již v několika ligových soutěžích světa, avšak kromě kladných ohlasů je na ní veden i záznam několika nepěkných stížnosti, jimiž se zabývá také současná EUFA. V zápasech pak chybí dvojí metr a jeden tým bývá zpravidla tak či tak poškozen. 

Velice podobná slova vyřkl během zasedání šéf Ligy mistrů Aleksander Čeferin. Nejen on, ale i spousta lidí okolo si všímá, že i když video občas pomůže vyřešit spornou situaci na hřišti, pak další podobně hříšný moment bývá často přehlížen. Jak je toto vůbec možné? 

„Bavil jsem se s jedním velice zkušeným sudím ohledně toho, jaký má názor na systém VAR (video assistant referee). On byl ke mně zcela upřímný a odpověděl, že když si nebyl jistý, jestli se jednalo o faul, ptal se rozhodčího u videa o radu, ale ta nepřišla. Všichni, kdo mohli, mlčeli,“ říká Čeferin. 

„A to není jediný případ, kdy to nic nevyřešilo. Na mistrovství světa v Rusku jich bylo několik. Například utkání Srbska se Švýcarskem měli Srbové kopat jasnou penaltu, ale ta jim přidělena nebyla. Navíc se tím ani nikdo během zápasu nezajímal,“ uvádí. 

„Takže mi řekněte, kde je ten dvojí metr?“ ptal se přihlížejících novinářů, jež nenalézali ta správná slova k smysluplné odpovědi. 

Vesměs se tím pro nás nic nemění. Video se již dva roky stále testuje, přičemž můžeme s trochou nadsázky říct, že sporné momenty tu byly dříve a budou i nadále. To, co sudí přehlídl na hřišti, je nyní schopné přehlídnout i video. Trenér týmu navíc nemá ani možnost zažádat o přezkoumání nějaké situace, která se mu nebude zdát, díky čemuž se ten dvojí metr ani nastolit nedá. 

Právě výše zmíněný příklad vadí hlavně šéfovi UEFA, jenž se v rámci toho rozhodl učinit klíčové prohlášení. 

„Jsem přesvědčený, že pokrok doby nelze zastavit a i video nás bude ve fotbale jednoho dne doprovázet v každém utkání, ale než se tak stane, chci mít na stole více úspěšných testů. Doposud mě tato technologie vůbec nepřesvědčila a já sám nevidím důvod, proč by ji měla Liga mistrů mít,“ pravil.