Podobně jako většina hráčů, i dnes už pětačtyřicetiletý vysloužilý veterán se rád podívá na současnou NHL, v níž sám hrával za kluby jako New York Rangers, Montreal Canadiens, Ottawa Senatros a v pozdních fázích své kariéry i Pittsburgh Penguins nebo Florida Panthers. Způsob, jakým se však současný hokej vyvíjí, se mu ale nelíbí.

„V NHL se dá sledovat už jenom pár týmů. Vše se za poslední roky změnilo,“ praví ruská legenda. „Technický hokej je prakticky nenávratně pryč a vesměs, co tu máme dnes, je jen rychlý hokej jedním nebo druhým směrem,“ pokračuje.

Je pravda, že sázka na rychlost je v poslední době oblíbená. Jak v hokeji, tak i ve fotbale se kluby snaží více zaměřovat na mladé a dravé hráče, čímž jsou zkušenosti odkládány stranou. A tím pádem se i snižuje věková hranice, v níž jsou hráči v obou sportovních odvětvích pro své kluby potřební.

„Pamatuji si, jak jsem vzal své děti na zápas Rangers a nemohl jsem uvěřit tomu, co jsem viděl. Za minutu hry si ten puk téměř nikdo nepředal, jen se to nahazovalo přes celé kluziště nebo po mantinelech. To utkání jsem si vůbec neužil, pouze jsem tam seděl a přemýšlel jsem, co se s mým oblíbeným sportem vlastně děje,“ uvádí tehdejší hokejová ikona.

Podle Kovaljova jsou na vině hlavně trenéři, kteří se snaží držet krok s ostatními velkými hlavami, jež tento styl nastolily a slavily díky němu úspěch. Příkladem je hlavně hra Pittsburghu Penguins, jenž s ní vyhrál dva Stanley Cupy za sebou, a opomenout nemůžeme ani nováčka NHL Vegas Golden Knights, který se jen díky této dravosti dostal ve své první sezoně až do finále playoff.

Názor autora: Osobně se domnívám, že hokej začal být rychlejší v době, kdy se zrušil zákaz přihrávky přes dvě čáry. Chvíli to sice trvalo, než hráči našli své optimální složení, ale přibližně v té době se hra začala zrychlovat do podoby, jíž vidíme nyní. Jedinými zastánci starého tvrdého stylu hry jsou snad už jen dva celky - Los Angeles Kings a Anaheim Ducks.