Zdali je v zámořské nejvyšší hokejové soutěži jeden tým, jehož situace se ohledně sestavy nese na vlně největší nejistoty, pak je to nepochybně Ottawa Senators. Kanadský celek se i v rámci posledních dvou sezon rozloučil s několika nepostradatelnými tahouny a nyní to vypadá, že neudrží ani hráče, o něhož ještě před rokem tak usilovně bojoval.

Ačkoliv hlavní spekulace stále vedou okolo kapitána Erika Karlssona, s nímž se Ottawa ještě před začátkem nové sezony se vší pravděpodobností rozloučí, tak současné zprávy nás odkazují na nejistou budoucnost dalšího stabilního člena týmu. Matt Duchene (27) brzy načne poslední rok svého šestimilionového kontraktu, jenž podepsal ještě v sezoně 2014/15, avšak už nyní vyhledává nové, větší výzvy.

Nebudeme si nic nalhávat. Usadit se v současném kádru Senátorů není vůbec lehké, což poznali i jiní hvězdní borci. Například takový křídelník Mike Hoffman se přesunul do slunné Floridy, kde věří ve více úspěchů, než mu bylo nabídnuto u jeho bývalých spoluhráčů doposud. Zajímavý je hlavně ten fakt, že rok předtím hrála Ottawa finále konference, kde nakonec nestačila na celkového vítěze z Pensylvánie - Pittsburgh.

Co se Matta Duchena týče, sám si prochází podobným obdobím, jež ho nutí přemýšlet nad svou budoucností. Vedení klubu má jen dvě šance; nabídnout mu novou smlouvu, která bude svým způsobem lehce riskantní, neboť rozhodně nepůjde o nízké platové podmínky, nebo začít přemýšlet o výhodném trade. Ta druhá možnost se k dnešnímu dni jeví jako nejreálnější.

A zájemci? V první řadě New York Islanders, ve druhé Montreal Canadiens, ve třetí Anaheim Ducks. Je ovšem možné, že uchazečů o jeho služby s přibývajícím časem ještě přibude.