Tour de France je nejslavnějším etapovým cyklistickým závodem na světě. Ročně tento svátek přiláká tisíce fanoušků přímo na trať a miliony k obrazovkám.

 

Legenda jménem Tour

Slavná Tour byla započata v roce 1903, kdy se jela poprvé. Během 21 dnů absolvují jezdci 21 etap, po téměř celé Francii a také okolních státech. Během této cesty urazí přes 3500 kilometrů. Jezdci stráví v sedle 3 dny čistého času. Mají navíc k dispozici jen dva dny odpočinku, během kterých se navíc přesouvají k další etapě. Závodů se pravidelně účastní 20-22 stájí a každá má na soupisce 9 jezdců. Závod tradičně končí v Paříži, na náměstí Chaps-Éllysée.

 

Prestižní poslední vítězství

Právě tato etapa je pro jezdce velmi nepříjemná, protože se jede z velké části po dlažebních kostkách. Většinou se tak nejezdí v soutěžním duchu, ale pouze coby přehlídka pro diváky, protože o výsledky bývá již rozhodnuto. Stává se tak spíše soubojem sprinterů o prestižní etapové vítězství.

I přesto se však v minulosti objevily výjimky. V roce 1987 se Stephen Roche již pomalu těšil z vítězství, kdy v tom se z pelotonu utrhnul Pedro Delgado, který se pokusil atakovat jeho 40 vteřinový náskok, ovšem Roche jej dohnal a oba nakonec dojeli v klidu v hlavním pelotonu.

 

Vzbouření závodníků

Proslulou etapou tohoto závodu je horská etapa s cílem na Alpe d´Huez. V roce 2004 se organizátoři rozhodli uspořádat na tento vrchol časovku. Ovšem závod byl natolik extrémní, že se všichni jezdci velmi hlasitě ozvali, že v příštích ročnících již něco takového nechtějí.

 

Trikoty

K Tour patří neodmyslitelně také barevně rozlišené trikoty, které se udělují za různá prvenství. Patří sem tedy žlutý trikot pro prvního v pořadí, dále trikot s červenými puntíky pro nejlepšího sběratele horských prémií a také zelený trikot pro nejlepšího sprintera.