Šampionát v Rusku už klepe na dveře. Zbývají poslední dny, kdy se týmy připravují v přátelských zápasech a nacvičují různé herní situace. 32 týmů už jen ladí detaily, aby se pokusily vyhrát turnaj pořádaný jednou za 4 roky pro nejlepší národní týmy. Bohužel i tentokrát si musíme zajít chuť na zápasy našeho nároďáku s těmi nejlepšími. Ačkoli Slovensko bylo mnohem blíže této šanci, tak i oni se budou dívat jen z televize…
Každý nároďák má jiné ambice, ale nejdříve je nutností postoupit ze skupiny. Nyní vám představím týmy ze skupin A, B a C a jejich šance na případný postup.

 Zase ne

SKUPINA A – Egypt, Rusko, Saudská Arábie, Uruguay

Postup: Uruguay 100%, Rusko 65%, Egypt 35%, Saudská Arábie 0%

O favoritovi skupiny se nemá cenu dlouho bavit. Uruguay může být nebo možná i je černým koněm celého šampionátu. 2 obránci z Atletica Madrid – Godín, Giménez. V záloze Rodrigo Bentancur z Juventusu, Lucas Torreira ze Sampdorie nebo Federico Valverde hrající LiLigu v dresu Deportiva de La Coruña. A pak je tu útok, který má celý tým táhnout. Edinson Cavani a Luis Suárez. V kvalifikaci na MS skončili na druhém místě za Brazílií, ale třeba před Argentinou a Kolumbií.

O druhé místo bude boj. A to velmi zajímavý. Domácí Rusko s hráči z domácí ligy a pak Egypt s Mohamedy. Šance Egypta na postup se výrazně zmenšila po zranění Salaha, jenž si poranil rameno při finále Ligy mistrů mezi jeho Liverpoolem a Realem Madrid. Bez Salaha je tým poloviční, ale stále není nikde psáno, že nestihne 2. zápas s Ruskem, kde se pravděpodobně bude hrát o postup. Dalším kvalitním hráčem na straně Egypta je Mohamed Elneny z Arsenalu nebo talentovaný Ramadan Sobhi hrající Premier League za Stoke City. Kdo tedy postoupí? Rusku budou přát domácí fanoušci a možná o něco kvalitnější tým, respektive vyrovnanější, jelikož se nemusejí spoléhat na určité hráče jako Egypt. Dle mého názoru postoupí Rusko, které se může spolehnout i na vyrovnané výkony velmi zkušeného gólmana Akinfeeva. Další hrozbou pro soupeře Ruska by měl být útočník Krasnodaru Fedor Smolov, jenž si letos připsal ve 22 zápasech 14 gólů a třeba minulou sezónu za stejný počet zápasů vstřelil 17 branek. Tento 28 letý kanonýr by měl být letos na přestupovém období žádané zboží. Poslední místo bude jednoznačně patřit Saudské Arábii, která až na 3 výjimky má hráče pouze ze saudsko-arabské ligy, která zatím rozhodně nemá kvalitu. Naposledy Arábie podlehla Peru 3:0 a to ještě hráči Peru nevyužili několik gólovek.

 

Skupina B – Portugalsko, Španělsko, Maroko, Írán

Španělsko 100%, Portugalsko 99,1%, Maroko 0,1%, Írán 0%

Zde není o čem. Bohužel této skupině chybí boj o postup, ale na druhou stranu uvidíme velmi pěkný souboj Pyrenejského poloostrova o 1. místo. V nominaci Španělska překvapivě chybí útočník Morata, ale nutno přiznat, že tato sezóna pro něj nebyla dobrá. Myslím, že není nutné představovat Španělskou reprezentaci, protože, co jméno, to vynikající hráč. V bráně De Gea, obrana Ramos, Piqué, Alba,… v záloze Isco, Iniesta, Koke, Asensio,… a v útoku Diego Costa, Lucas Vázquez nebo Iago Aspas. Portugalsko: Rui Patrício (Sporting), obrana – Pepe (Besiktas), Raphaël Guerreiro (Dortmund) nebo zkušený Bruno Alves (Rangers) s 95 starty za reprezentaci. V záloze João Moutinho (Monako), João Mário (West Ham), Adrien Silva (Leicester) a v útoku s hvězdným Cristianem Ronaldem v pozici kapitána nebo Ricardem Quaresmou (Besiktas). Zde více věřím kvalitám Španělska, které tipuji na 1. místo. Zápas bude určitě v režii Španělska, které bude svou kombinační hrou s překvapivými řešeními dobývat branku Portugalska, které se bude snažit hrozit hlavně z protiútoků. Rozhodně mají Španělé co vracet. Vždyť na minulém šampionátu nepostoupili ani ze skupiny po prohrách 5:1 s Nizozemskem a nebo 2:0 s výběrem Chile.

Třetí místo získá Maroko, kde hrají Mahdí Benatía z Juventusu, Nabíl Dirár z Fenerbahce či obránce Achraf Hakimi z Realu Madrid. Tento tým nemá moc šancí, ale třeba překvapí. Určitě však budou před Íránem. Za Írán nehrají žádní známí hráči. Možná někomu něco říká jméno Ehsan Hajsafi, jenž odehrál za národní mužstvo 93 zápasů a v klubu hraje za řecký Olympiakos. Ten opravdu není špatný. Za letošní sezonu zvládl nastřílet 17 branek. Ale jinak je to jedna velká neznámá. Maroko porazilo v březnu Srbsko 2:1 a naposledy uhráli bezbrankovou partii s Ukrajinou. Írán naposledy prohrál s Tureckem 2:1. Ten jediný íránský gól padl díky penaltě v poslední minutě.

 

Skupina C – Austrálie, Dánsko, Francie, Peru

Francie 100%, Dánsko 55%, Peru 35%, Austrálie 10%

Favorit jasný. Francie na minulém šampionátu skončila ve čtrvrfinále a letos by mohla pomýšlet i na lepší umístění. Bookmakeři je favorizují na vítěze v kurzu 7,5, lepší už má Brazílie, Německo a u většiny i Španělsko. Francii potáhne gólman a kapitán v jedné osobě – Hugo Lloris. V obraně se nachází třeba Raphael Varane z Realu Madrid nebo Samuel Umtiti z Bracelony. V záloze hrají borci jako Matuidi – Juventus nebo Pogba – United. Útočná síla Francie je vážně skvělá. Zkušený borec Olivier Giroud hrající v Chelsea, Antoine Griezmann z Atletica Madrid nebo mladící Dembélé (Barcelona) a Mbappé (Paris SG). Zde je tento tým opravdu favorit skupiny se vším všudy. Ovšem o 2. postupové místo se svede boj. Vlastně všechny zbývající týmy mají šanci.

Nejmenší (dle mého názoru) má však Austrálie. Ta se dostala na MS velmi náročnou a zdlouhavou cestou. Austrálie totiž nehraje „Oceánskou“ kvalifikaci, nýbrž „Asijskou“. Tam se jim ale moc nedařilo a postup vybojovali až v baráži, protože ve skupině skončili až na 3. místě za Japonskem a Saudskou Arábií. V baráži postoupili po remíze 0:0 a výhře 3:1 nad Hondurasem. Brankářskou jedničkou by zde měl být Mathew Ryan, který obléká dres Brightonu. Nejlepším střelcem v aktuální australské nominaci je Tim Cahil se 105 starty a 50 brankami. Jenže tento forvard hrající za Millwall ve 2. nejvyšší anglické lize se už pomalu chystá do fotbalového důchodu. Ve svých 38 letech se už dá jen spekulovat, zda má pro tým herně nějaký význam. Zajímavý ovšem bude 27 letý Leckie, jenž hraje za Hertu Berlín a například naší reprezentaci naposley vstřelil 2 góly. Ve 26 zápasech se v Bundeslize prosadil hned 6 krát a jeden gól dal i v Evropské lize. Ačkoli nás Australané vyprovodili výpraskem 4:0, tak stejně mají nejmenší šanci na postup.

Větší šanci má Peru. Abych řekl pravdu, tak si nejsem jistý jejich kvalitami při pohledu na soupisku, avšak poslední zápasy mě udivují. Tým, který má většinu hráčů na Americkém kontinentu, dokáže porazit Skotsko 2:0, Chorvatsko 2:0, Island 3:1 nebo dvakrát remizovat v kvalifikaci na MS s Argentinou (2:2, 0:0). V nominaci Austrálie znám snad jen Jeffersona Farfána, (Lokomotiv Moskva) který odehrál za „nároďák“ 82 zápasů, v nichž vsítil 25 branek. Kapitánem je zkušený 34 letý Paolo Guerrero hrající za Flamengo. Tento útočník zatím odehrál 86 zápasů a vstřelil 32 „fíků“.

Asi největší naději na 2. místo má Dánsko. Tým složený okolo hvězdy Tottenhamu Spurs Eriksena se dostal na MS přes baráž. Tam si seveřané jasně poradili s Iry a slavili postup i díky hattricku právě zmiňovaného Eriksena. Zde se Dánové mohou spolehnout i na stálici v bráně Kaspera Schmeichela, jenž nedávno dovedl Leicester City k nečekanému titulu v Premier League. Kapitánem byl zvolen 29 letý záložník Simon Kjaer, jenž nastupuje za španělskou Sevillu. V útoku Dánové nemají nějakou stálici. Nastoupit zde může třeba Nicolai Jorgensen, jenž hraje za Feyenoord a v reprezentaci si přišel v 30 zápasech na 8 branek. Další útočník je Poulsen z Lipska, Braithwaite z Bordeaux nebo Fischer hrající za Kodaň, který může nastoupit i na pozici podhrotu