Užíváme si sluneční paprsky, teplejší počasí a více aktivity než přes zimní období. A i když jsme natěšení do nových aktivit a motivováni k práci, přepadají nás chvíle, kdy nám energie nestačí a potřebujeme si odpočinout. Pereme se s jarní únavou. Jak ji lépe zvládnout a jak správně odpočívat?

 

Jarní únava

Jelikož jsme přes zimní období vyvíjeli méně fyzické aktivity a čas trávili spíše doma a v uzavřených prostorách, naše tělo si zvyklo na klidnější režim. Nyní přichází jaro, vše kvete, roste, probouzí se a naše tělo také. Toužíme po aktivitě, jarní očistě a novém startu. To nás však může pěkně unavit. Tělo není zvyklé na tolik venkovní aktivity a vypořádává se s jarní únavou.

 

Zkuste sport

Přepadá-li vás jarní únava, zkuste zapojit do svého režimu pravidelné sportovní aktivity. Ideální jsou jarní procházky, jízda na kole či běhání. Tyto sporty jsou spojené s přírodou a vaše tělo se u nich krásně protáhne po dlouhé zimě. Pravidelný sport vás nakopne a vybaví endorfinem, který podpoří touhu se více hýbat. Svou roli hraje také změna stravy, z těžších jídel přesedláváme na lehčí a zdravější pokrmy. Dopřejte si na jaře dávku ovoce a zeleniny, které do vašeho těla dostanou potřebné živiny. Povzbudí vaše tělo a to bude lépe stačit vaší touze po aktivitě.

 

Dopřejte si odpočinek

A pokud se budete cítit opravdu vyčerpaní a unavení, prostě jarní únavě podlehněte. Lehněte si na sluncem ozářenou postel a odpočívejte, čtěte si, poslouchejte hudbu a dopřejte si chvíle jen pro sebe. Uvidíte, že někdy se váš organismus bude cítit lépe po vydatném odpočinku než po stálém odkládání relaxace. Skvělým způsobem, jak odpočívat, se pro vás může stát i pravidelné protažení či jóga. Tu můžete cvičit na skupinových cvičeních či doma v klidu. Stane-li se jóga pravidelnou součástí vašeho života, vaše tělo se bude s jarní únavou lépe vypořádávat a budete se cítit celkově zdravějšími.