Přepište dějiny KHL! 22. března se odehrál čtvrtfinálový zápas mezi CSKA Moskvou a Jokeritem Helsinky. Zápas skončil po 60 minutách smírně a rozhodovat muselo prodloužení. Zápas skončil až v 5. prodloužení v čase 142:49.

 

CSKA Moskva v sérii vedla 3:1 a chystala se na domácí střetnutí proti Helsinkám, které chtěli vyhrát a postoupit tak do semifinále. Utkání začalo v 17:30 a fanoušci, co zavítali nemohli litovat.

 

V první třetině se jako první prosadili hosté z Helsinek, když se trefil Brian O'Neill ve 4. minutě. Už v 11. minutě bylo srovnáno zásluhou Kirilla Kaprizova, který se ve skrumáži před brankou nejrychleji zorientoval. Za stavu 1:1 se šlo po dvaceti minutách do kabin. Střely na branku: 9:7

 

Druhá třetina jednoznačně patřila hostům, kteří dokonce skórovali, ale po přezkoumání videa branka neplatila. Domácí zapnuli až v posledních 4 minutách před koncem třetiny, kdy nepustili Helsinky prakticky z obranného pásma. Střely na branku ve druhé třetině: 11:7

 

Třetí třetina nabídla ukázku skvělých zákroků brankářů. Ve 47. minutě měla Moskva stoprocentní šanci. Nejprve si gólman Rämö poradil se střelou zdálky, ale puk se odrazil před Šalunova, jenž měl před sebou naprosto odkrytou bránu, avšak hostující gólman předvedl výborný zákrok. Ke konci třetiny pak zahrozili hosté, když jeli dva hráči CSKA na brankáře Sorokina, ale ten předvedl výborný zákrok po střele O'Neilla.

Střely ve třetí třetině: 11:5

 

V prodloužení pak bylo několik šancí na obou stranách, ale brankáři se chystali skvěle, i když útočník už jel jen na brankáře.

 

V čase 126:15 už byl překonán rekord KHL v délce utkání, ale zde se ještě rozhodně nechytsal konec. Ani při gólu v čase 127:48, když už se hráči CSKA radovali z vítězství po gólu Ljubimova, nebyl zápas ukončen, protože rozhodčí branku neuznali po skrumáži v brankovišti.

 

Po čtyřech prodloužení byly střely na branku ve prospěch domácích a to 51:27.

 

A hned po 2 minutách a 9 sekundách se prosadil finský hráč Jokeritu Helsinky Mika Niemi. Niemi v zápase nastoupil až ve 4. lajně a od tohoto 30 letého hráče gól nikdo nečekal, neboť do té doby vstřelil v této sezóně jen 4 góly. 

Ačkoli byli domácí lepší, tak se budou muset ještě o postup porvat, protože Jokeritu se povedlo snížit sérii na 3:2.

Počet střel ve všech prodloužení 53:29. 

 

 

Úspěšnost zákroků:

CSKA Moskva 95,74%, 45/47

Jokerit Helsinky 98,80%, 82/83

Vyhrané buly: 67:72