Někteří lidé považují tenis za moderní hru. Tenis se však hrál již ve středověku, ovšem jen ručně. Od 16. století se začaly používat rakety. Postupně prodělal tento „bílý sport“ obrovský vývoj jak v raketách, tak v samotné hře. Do historie tenisu se zapsalo mnoho slavných hráčů a někteří se staly legendami, které tento sport posouvaly dopředu.

Andre Agassi

Vedle skvělého tenisového umění se do povědomí fanoušků zapsal i svým neortodoxním oblečením. Jako první si dovolil narušit tradici bílého úboru ve Wimbledonu, kde nastoupil v riflových kraťasech. Také byl znám dlouhými vlasy, které ve zralejším věku vystřídala holá hlava.

Narodil se 29.4.1970 v nevadském Las Vegas a za svou 20-tiletou kariéru započatou v r. 1986 nasbíral 60 titulů. Z grandslamů vyhrál 4x v Australii, na US Open zvítězil dvakrát a po jednom titulu má z Wimbledonu a z Pařížského Rolland Garros. 

 

John McEnroe

Málokterý tenista budil v době své aktivní hráčské kariéry takové protichůdné emoce. Johna lidi prostě buď milovali, nebo nenáviděli. Na jedné straně úžasný hráč a na druhé straně bouřlivák, který dával své emoce okamžitě najevo. Dokázal vzteky rozmlátit raketu i seřvat rozhodčího. Ovšem pokud se soustředil, byl k neporažení.

Tento Američan se narodil 16.2.1959 v německém Wiesbadenu. Na profesionální dráhu nastoupil v r. 1978 a aktivní kariéru ukončil v roce 1992. Jako jediný ze světové špičky byl úspěšný i v deblu. Za 14 let získal ve dvouhře 71 titulů, z toho 7 grandslamových. Třikrát vyhrál singl ve Wimbledonu a čtyřikrát US Open.

 

Novak Djokovic

Patří stále k aktivním hráčům, ač je v poslední době sužován nejrůznějšími zraněními. Djokovic je národností Srb, ale narodil se 22.5.1987 v Monte Carlu. Je pokládán za jednoho z nejtalentovanějších tenistů všech dob, který disponuje neuvěřitelným potenciálem. Profesionální kariéru odstartoval v roce 2003 a doposud získal 49 titulů, z toho 8 grandslamových. Ty získal celkem 5x v Australii, dvakrát vyhrál Wimbledon a jednou US Open.

Jimmy Connors

Narodil se 2.9.1952 v americkém St. Louis. Profesionálně hrál tenis od roku 1972 do r.1996. Jimmy byl znám jako houževnatý hráč bojující vždy až do posledního míčku. Od poloviny sedmdesátých let 20. století neměl téměř žádnou konkurenci. Za svou dlouhou kariéru nasbíral 109 titulů, což je dosud nepřekonaný rekord. Ve dvouhře vybojoval 8 grandslamových titulů, a to 5 na US Open, 2 ve Wimbledonu a 1 v Austrálii.

Ivan Lendl

Jediný Čechoslovák v historicky nejlepší desítce světových tenistů. Narodil se 7.3.1960 v Ostravě. Od mládí jej zdobila úžasná tréninková píle, díky které se stal obávaným soupeřem všech tenistů, zejména v osmdesátých letech, kdy si také vysloužil díky své zarputilosti přezdívku Ivan Hrozný. Profesionální kariéru začal v roce 1978 a skončil v r. 1994. 270 týdnů byl světovou jedničkou, což je třetí nejdelší období za Samprasem a Federerem. Získal celkem 94 titulů ve dvouhře. Z granslamových turnajů vyhrál 2x Australian, 3x French a 3x US Open.

Bjorn Borg

Tento dlouhovlasý Švéd s ledovou krví v žilách nedal nikomu vítězství zadarmo. Narodil se 6.6.1956 ve Stockholmu a jako profesionál  se pohyboval po světových kurtech od roku 1973 do roku 1983. Na své konto si připsal 64 kariérních titulů a 11 titulů grandslamových, kdy ve dvouhře zvítězil 5x ve Wimbledonu a dokonce 6x na French Open v Paříži. Nezapomenutelné se staly zejména jeho bitvy s McEnroem.

Rafael Nadal

Nesmírně talentovaný španělský hráč je znám svou agresivní hrou a tvrdým tréninkem, což mu zřejmě přivodilo potíže se šlachami a klouby. Narodil se 3.6.1986 na Mallorce a svou profi kariéru zahájil v roce 2001. Hraje až dosud, dlouho byl světovou jedničkou a prozatím nasbíral 64 titulů. Z grandslamů vyhrál 2x ve Wimbledonu, 1x v Australii a 9x na pařížské antuce, což je jeho nejoblíbenější povrch i turnaj.

Rod Laver

Velká tenisová legenda prosazující se hlavně svým neobyčejným talentem. Těžko říci, jak by proti němu obstáli současné hvězdy tenisu. Laver se narodil 8.8.1938 v australském Queenslandu a profesionálně hrál tenis od roku 1962 do roku 1979. Celkem 7 let nepřetržitě byl světovou jedničkou a získal neuvěřitelných 200 kariérních titulů. Z grandslamů vyhrál 4x Wimbledon, 3x svůj domácí Australian, 2x French a 2x US Open.

Roger Federer

Fenomenální tenista a živoucí legenda, to jsou dva příznačné přívlastky právem zdobící Federera. Svou hrou, úspěchy a přístupem k tenisu dosud přesvědčuje, že je nejlepším hráčem všech dob. Narodil se 8.8.1991 ve švýcarské Basileji. Svou neuvěřitelnou kariéru odstartoval v roce 1998 a stále je aktivním hráčem. Prozatím získal 82 kariérních titulů a na svém kontě má rekordních 19 grandslamových vítězství. Ve Wimbledonu zvítězil ve dvouhře 8x, v Austrálii 5x, na US Open 5x a jednou v Paříži na French Open.

Pete Sampras

Mnohými byl považován za nejlepšího tenistu všech dob. Narodil se 12.8.1971 v americkém Potomacu, stát Maryland. Kariéru zahájil v roce 1988 a ukončil v roce 2002. Za tuto dobu stihl být rekordní dobu světovou jedničkou a vyhrát 64 titulů. Úžasných je jeho 14 výher na grandslamových turnajích, z toho 7x ve Wimbledonu, 5x na US Open a 2x v Australii.