Sport by měl být především o zábavě, ale je rovněž možností, jak nabrat svalovou hmotu a spálit přebytečné kalorie. Právě ta druhá možnost je po dlouhé zimě velmi žádoucí, obzvláště pokud jste měli nedostatek pohybu a vysoký příjem kalorických potravin. Pravidelný pohyb je společně s úpravou jídelníčku nejúčinnější kombinací, která vás opět dostane do formy. Představíme si nejdůležitější sportovní aktivity, které vám umožní spálit přebytečný tuk.

Aktivity pro jednotlivce

  • Plavání

Plavání má výhodu v tom, že ho lze v krytém bazénu provozovat za jakéhokoliv počasí. Velkým přínosem této pohybové aktivity je to, že nezatěžuje klouby. Nemáme však na mysli plavání závodní. Postačí pravidelná návštěva bazénu a uvidíte, jak vaše kalorie budou mizet.

Za hodinu můžete spálit 500 – 800 kalorií.

  • Jogging

Zlatý střed mezi mezi chůzí a během. Tento pohyb může být také skvělým spalovačem tuků. Jednoduchý poklus po určitou dobu bude dělat zázraky pro váš fitness, posílí váš střed i svaly. Je potřeba udržovat pravidelné tempo.

Za hodinu můžete spálit 550 – 900 kalorií.

  • Chůze po schodech

Chůzi po schodech simuluje i běžecký trenažér. Trénovat však můžete všude, kde najdete schody, tudíž vůbec nemusíte do posilovny. Běžnou chůzi po schodech můžete kombinovat se skoky oběma nohama naráz.

Za hodinu můžete spálit 650 – 900 kalorií.

  • Skoky přes švihadlo

Toto cvičení je sice jednoduché, ale velmi účinné. Funguje na celé tělo a také pomáhá při koordinaci rukou. Jakmile zvládnete základní skoky, můžete zařadit další varianty.

Za hodinu můžete spálit  700 – 1100 kalorií.

Skupinové aktivity

  • Tenis

Start – stop, start – stop - takový je rytmus tenisu. Není však vhodný pro ty, kdo mají zdravotní potíže s koleny nebo kotníky. Nezapomeňte, že pro maximální fyzický účinek je tenisový singl lepší než dvojhra, protože během zápasu budete mít více prostoru. Vaše ramena, předloktí a boky se procvičí, i když jste začátečník. Pokud není na tenis vhodné počasí, můžete vyrazit na squash.

 

Za hodinu můžete spálit  600 – 900 kalorií.

  • Fotbal

Nemusíte hrát závodně, abyste se dostali do formy. Existuje celá řada lig, takže nebude problém najít takovou, která bude vyhovovat vašemu tempu a vaší hráčské úrovni.

Za hodinu můžete spálit  600 – 900 kalorií.