V každé lidské činnosti se vyskytnou lidé, kteří vyčnívají nad ostatní svým talentem a mimořádnými schopnostmi. Platí to i pro fotbal, který je dnes nejoblíbenější kolektivní hrou na celém světě. Řada slavných hráčů je vzorem pro začínající mladé fotbalisty. Pro fanoušky jsou  modlami, bez kterých by tato populární hra nebyla tak atraktivní. Představme si hráče, kteří se v minulosti staly díky svému fotbalovému umění skutečnými legendami.

 

Diego Maradona

Tento Argentinec byl mnohými považován za nástupce Pelého, se kterým byl často srovnáván. Narodil se 30. října 1960 a své fotbalové umění piloval již od útlého mládí. Fotbaloví příznivci na celém světě si Maradonu oblíbili zejména pro jeho neuvěřitelné triky s míčem. Jeho tělesné dispozice - malá postava, silné nohy a skvělá levačka jej  předurčovaly k roli obávaného útočníka. Po ukončení aktivní činnosti se Marodona věnoval trenérské práci. Fanoušci na něj vzpomínají jako na mistra kliček a výborného kanonýra. Pověst mu trochu kazí jeho excesy s drogami a hlavně nezapomenutelná „boží ruka“, kterou dal gól za Argentinu v utkání proti Anglii na mistrovství světa v Argentině v r. 1986.   

 

Pelé

Pelé, jehož skutečné jméno je Edson Arantes do Nascimento, je mnohými fotbalovými kritiky, odborníky i fotbalovou veřejností považován za nejlepšího fotbalistu všech dob. Narodil se 21. října 1940 v Brazílii, kterou pak řadu let reprezentoval. V kanárkově žlutém dresu získal s brazilským národním týmem 3 tituly mistra světa. Za svou kariéru nastřílel celkem 1284 gólů, dal 92 hattricků a  svým fotbalovým umem si získal srdce fotbalových fanoušků několika generací. Vedle nejrůznějších ocenění jej Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila nejlepším světovým hráčem století.

 

Zinedine Zidane

Tento francouzský záložník se nesmazatelně zařadil mezi nejlepší fotbalisty světové historie. Narodil se 23.6.1972 v Alžírsku, o čemž svědčí i jeho celé jméno Zinedine Ismail Yazid Zidane. Fotbaloví příznivci oceňovali jeho dirigentské schopnosti a úžasnou míčovou techniku. V národním dresu Francie se mu podařilo dobýt první a druhé místo na MS, první a třetí místo na ME. Na klubové úrovni dosáhl jednou na první a dvakrát na druhé místo ve slavné Lize mistrů UEFA. Jeho fotbalové umění bylo oceněno také Zlatým míčem pro nejlepšího Evropana v r. 1998. Po skončení hráčské kariéry se stal neméně úspěšným trenérem.

Ronaldo

Ronaldo, což je přezdívka Ronalda Luis Nazaria de Lim, je další hvězdou z plejády brazilským fotbalistů. Narodil se 18. září 1976 a fotbaloví odborníci i fanoušci jej považují za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob. V jednom hlasování byl vyhodnocen jako nejlepší hráč desetiletí. Pyšní se také titulem udělovaným FIFA pod názvem „Světový hráč roku“, který získal stejně jako Zinedine Zidan a Lionel Messi dokonce třikrát. Do roku 2014 nebyl překonán jeho rekordní počet branek vstřelených na jednom mistrovství světa. 

 

David Beckham

Bývalý anglický fotbalista se proslavil v dresu slavných klubů, jako je Manchester United,  Real Madrid,  Los Angeles Galaxy, Paris Saint-Germain a samozřejmě v národním dresu Anglie. Beckham se narodil 2. května 1975 a díky se bohaté fotbalové kariéře se řadí mezi nejlepší hráče historie. Fanoušci obdivovali zejména jeho kopací techniku, kterou udivoval zejména při přímých a volných kopech. Jeho popularita vzrostla i díky jeho reklamám, na kterých si vydělal stejně jako při aktivním kariéře. 

 

Franz Beckenbauer

Franz se narodil 11. září 1945 a fotbaloví fanoušci jej znají pod přízviskem „Kaiser Franz“. Na fotbalovém trávníku se pohyboval opravdu jako císař. Byl nepřehlédnutelný pro svou vysokou postavu, fotbalové myšlení, míčovou techniku, smyslem pro přihrávku i čichem na góly. Právě pro tuto svou všestrannost byl uznáván fotbalovými experty i fanoušky. V Německu se mu dostalo ocenění Nejlepší německý fotbalista všech dob a dvakrát získal cenu pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Po skončení hráčské kariéry se stal velice úspěšným trenérem a manažerem.

 

Eusébio

“Černý panter“, „Černá perla Mosambiku“ a další přirovnání patří portugalskému míčovému kouzelníkovi známému jako Eusébio. Narodil se 25. ledna 1942 a je vedle Pelého a Maradony je považován za nejlepšího fotbalistu všech dob. V klubových soutěžích hájil dres Benfiky Lisabon a byl dlouholetým reprezentantem Portugalska. Na svém kontě má 53 branek v klubových soutěží UEFA, což je deváté nejlepší skóre v těchto soutěžích, a také je osmým nejlepším střelcem v historii Ligy mistrů.