Většina komerčních sportů se pyšní velkou popularitou a kořeny, které sahají hluboko do historie. Vznikají však i nové sporty? Ano, a není jich zrovna málo. Nové sporty vznikají neustále a nestojí za nimi nikdo jiný, než nadšenci, kteří chtějí sportovní svět obohatit o nové a zajímavé nápady. Některé z nich upadnou rychle v zapomnění, ovšem některé si získají popularitu a začnou budovat pevné základy. Pokud jste někdy přemýšleli o založení nového sportu, může být pro vás tento článek motivací, proč to udělat. Představíme si několik sportů, které patří mezi nejnovější a mohou se pro vás stát zajímavou inspirací.

 

Earthing

Nová disciplína, která v sobě kombinuje dvě činnosti, běh a plavání. Na rozdíl od biatlonu a triatlonu však nejde o vytrvalostní sport, ale o sprint. Pro earthing je specifická 110 metrů dlouhá dráha, kterou tvoří 60 metrová trať pro běh a následně 50 metrový bazén. Existuje i krátká verze, kdy se běží 30 metrů a plave 25 metrů. Sport vznikl v 21. století a podle vzrůstající obliby to vypadá, že se udělá i verze earthingu na 400 metrů.

 

Blo-Ball

Blo-Ball je v podstatě něco jako stolní tenis bez pálek. Hráči soutěží tím, že pusou foukají pingpongový míček dopředu a získají bod tím, že s ním přestřelí stranu soupeře. Hraje se na stole dlouhém 6 stop a širokém 3 stopy (cca 180cm x 90cm). Stůl má po stranách kolejnice, aby míček nevypadl a zůstal ve hře. Blo-Ball se hraje buď ve 2 nebo ve 4 lidech. Skóre se zde počítá stejně jako ve volejbalu. Tento sport vynalezl Kenny Weiland v roce 1993 a od té doby se pomalu, ale jistě, rozšiřuje po celém světě. Stůl pro tento sport je nastavitelný podle výšky hráčů a míček se vždy vhazuje bokem. Video mluví za vše https://www.youtube.com/watch?v=C-evyb-0YYw

 

Knuckle Racket

Velmi originální hra, která v sobě kombinuje squash a box dohromady. V každé ruce se drží speciální raketa a z boxerského postoje se za pomoci úderů odpaluje míček k soupeři. Ten nesmí míček pustit, ale naopak ho rychle trefit a odpálit zpět. Hru Knuckle Racket vynalezl v roce 2009 muž jménem Jose Castillo. Hra je populární zejména na Floridě, odkud Castillo pochází, ale postupně strhává pozornost stále více lidí. Pravidla jsou zde téměř stejná, jako když se hraje squash.

 

Hammerfield

Hammerfield je plně kontaktní sport, který se hraje s kladivy. Založen byl Davem Simsonem v roce 2012 a to nedlouho poté, co viděl v televizi Thora z Avengers. Inspirovalo ho jeho kladivo a tak se rozhodl vytvořit sport, kde se kladivo používá. V této hře proti sobě stojí 2 mužstva, v každém z nich je 8 hráčů. 4 hráči disponují pěnovým kladivem a 4 z nich jim proráží cestu. Cílem hry je zazvonit kladivem na zvon, který je zavěšený nad hřištěm. Hřiště má 100x68 metrů a jsou zde specifická pravidla. Skóruje se dvojím způsobem, buď se kladivo na zvon hodí, což je za 1 bod, nebo hráč vyskočí a zvon zasáhne, když má kladivo v ruce, to je za 2 body. Hra je zatím poměrně neznámá, ale již inspirovala mnoho lidí.