Když český snajpr Patrik Schick minulou sezonu přicházel na hostování, které se o rok později změnilo v trvalý přestup, do AS Řím, očekávali se od něho velké věci. Adaptace na nové prostředí však byla mnohem těžší, a tak to musel mladý forward vzít pomalými krůčky.

Ačkoliv se ještě poslední ročník nesl na takové poznávací vlně, během níž se Patrikovi na hřišti moc nedařilo, příchod nové sezony znamenal také nový začátek, jehož se odchovanec pražské Sparty chytil.

Schickovy výkony byly k vidění zejména v dresu národního týmu, avšak pomalu si začal říkat také o slovo na té klubové úrovni, kde společně s Edinem Džekem, bývalým hráčem Teplic nebo Manchesteru City, ohrožuje obrany soupeře.

Jedinou skvrnku na jeho hře vidí bývalý kouč římských Vlků Zdeněk Zeman. Ten se zaměřil na cenovku české posily (40 milionů euro), což je problém, na nějž se většina lidí zaměřuje. Nebýt ní, pak by se na jindy nadějného hráče tolik netlačilo.

„Fanoušci od něho očekávají velké věci právě kvůli té cenovce, s jakou do týmu přišel,“ nechal se slyšet zkušený trenér. „Vidím to na něm, že je schopný předvádět velké věci, jenom potřebuje čas. Bohužel takto to dneska zejména mezi lidmi hodnotící fotbal nefunguje,“ pokračoval.

V reprezentaci si ho nemohou vynachválit. „Za nároďák se mu daří, a to je pro nás důkazem, že když se mu věří, může být schopný naplno využít svých schopností. Výběr prostoru má skvělý a v tomto směru by i AS mohl v budoucnu pomoci. Prozatím to chce jak trpělivost, tak i správný přístup od vedení, aby ho umělo dobře využít,“ naznačuje, že Schickovi občas nesedí postavení na pravém křídle, kde se příležitostně objeví.