Pokud bylo v posledních letech v kádru Calgary místo, kde jej tlačila bota, pak to byla právě brána. V rámci několika let se zde vystřídala celá řada gólmanů, avšak žádný z nich se nedokázal stabilně usadit, ba se ani nedočkal nějaké chvály. To vše změnila až nadějná česká hvězda.

David Rittich se narodil v Jihlavě, kde se s hokejem seznamoval, až se vypracoval na gólmana, kterého chtěly přední světové kluby. Jeho pouť vedla od Mladé Boleslavi přes Stockton Heat až po Calgary Flames, kde se objevuje sice jako dvojka, zato ale s nadějnou vyhlídkou na pozici jedničky.

V barvách Plamenů se momentálně mezi třemi tyčemi aktivně střídá rodák z Kingstonu Mike Smith, jenž si po šestileté zkušenosti v Arizoně řekl o slovo také v jedné metropoli z Kanady. Minulý ročník mu ještě poměrně vyšel, ovšem čím více se blížila sezona ke svému konci, tím více i tato jednička chybovala.

Jak nám říkají současné informace, podle původního plánu měl Smith odchytat 55 utkání, přičemž český zástupce by nastoupil do zbývajících 27, ale teď tomu může být úplně jinak. Rittich se ukazuje každým zápasem čím dál zkušenější, což rozvíjí i jeho osobní ambice, které by rád přetavil ve více šancí.

Flames sice vyměnili nedávno kouče, avšak to Davidovi nijak výrazně nebrání si o své místo říct. „Myslím si, že si to všechno začíná hezky sedat. Změny nikdy nebývají lehké, a teď mluvím o těch ve vedení, ale zrovna tady cítím svou příležitost. Doufám, že se mi podaří naplnit potřebná očekávání,“ sdělil nám sám brankář.

V jeho prospěch hovoří i statistika procentuální úspěšnosti chycených střel. Zatímco jeho kanadský protějšek pokryl ani ne 88 % vyslaných projektilů na branku, tak u Davida se to motá kolem 93 %, což je více než příjemné číslo na někoho, kdo se do branky postavil ve více než sedmi případech.