V minulosti to tu už jednou bylo, avšak jakmile si o slovo řekly ohromné zisky z televizních práv, k té myšlence se znovu zástupci velkých klubů vrátili a teď ji dokonce neberou na lehkou váhu. Podle všeho nás už od roku 2021 může čekat masivní revoluce v současné Lize mistrů, jíž by nahradila tzv. „European Super League“.

A nás určitě zajímá, na co vše bychom se případně mohli těšit. Jde o to, že místo základních skupin Ligy mistrů (která podle současných informací zůstane zachována, pouze se v ní obmění jména účastníků) by se vytvořila nová evropská soutěž, jež by svou kvalitou převyšovala všechny ostatní.

Jak už asi sami tušíme, pro velké kluby je toto šance, jak udělat z bohatých vlastníků ještě bohatší. Peníze, které dostávají jednotlivé celky z televizních práv, zaručují zejména v Premier Leauge i tomu nejhoršímu mužstvu sezony až 150 milionů liber na případné přestupy. S novým hvězdným turnajem by se k této částce ještě pro ty „vybrané“ týmy připočetly další extra bonusy.

Na koho bychom se mohli těšit? Dle zpráv z Football Leaks se můžeme setkat s celou známou evropskou špičkou, v níž rozhodně nebude chybět Real Madrid, Barcelona, PSG, Bayern Mnichov, Manchester United i City, AC Milán, Inter Milán, Juventus, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, AS Řím, Olympique Marseille, Arsenal, Chelsea a Liverpool.

Podmínky smlouvy, s níž musí kluby souhlasit, byly vypsány do třinácti stránek zahrnující všechny renovační informace. Tyto podrobnosti jsou veřejnosti prozatím skryty, avšak co nám bylo odhaleno, jest to, že například vedení Juventusu tuto změnu rádo přijímá a těší se na zcela novou reformu, která by se svou velikostí mohla jen těžko jakékoliv jiné soutěži rovnat.

Co se týče povolené účasti, všechny vyjmenované kluby budou mít garantovanou vstupenku, takže by k tomu nebyly vázáni umístěním v domácí ligové tabulce jako doposud. Díky tomuto kroku by jistým celkům, jimž by se v aktivním ročníku zrovna nedařilo, spadla určitá část zodpovědnosti porvat se o přední příčky zaručujících za normálních okolností účast v dosavadní Lize mistrů. 

Zdali s předepsanými podmínkami bude souhlasit většina oslovených zástupců, pak bychom se na tento novodobý formát mohli těšit již od sezony 2021/22, přičemž záruka existence by měla být zajištěna až do roku 2041. Vzhledem k tomu, že s tímto formátem rapidně vzrostě počet zápasů v jedné sezoně, mluví se dost nahlas o tom, že například v Anglii by týmy hrající v Evropské Superlize byly automaticky vyloučeny z domácího poháru (Carabao Cup). Daná změna by pak mohla ovlivnit i reprezentační přestávky či účast na těchto srazech, ale k tomu zatím nemáme bližší informace.