Thierry Henry dlouho odmítal veškeré nabídky, jež jej spojovaly s trenérským angažmá, avšak poté se objevilo Monako, které přišlo s neodmítnutelným návrhem, a bývalý mistr světa z roku 1998 najednou neměl nad čím uvažovat.

A pro vysloužilého francouzského kanonýra to je opravdu veliká šance, jak o sobě dát vědět nejenom z toho hráčského pohledu, ale také z trenérského, u něhož doufá, že bude podobně úspěšný.

Dle zpráv mnoha anglických expertů, kteří se zaměřili na Henryho myšlení, je zde velká šance, že kdysi nadaný útočník svůj talent promění ve zlato i na té taktické úrovni, ovšem první věc, co musí udělat, je navrátit sebevědomí do poněkud sklíčených řad knížeckého celku.

„Jako každý žák potřeboval svého učitele, který ho na své cestě vedl, na mě měl při mém rozhodování opravdu velký vliv Arsene Wenger a jeho schopnost vymáčknout z hráčů to nejlepší. Naučil mě, jak se chová pravý profesionál a jak si jít za svými cíli. Nebýt jeho, dnes tu s vámi nejsem,“ přiznává upřímně.

„Myslím si, že to je úlohou nás trenérů… aby z hráčů vymáčkli to nejlepší a pomohli jim se vyvíjet. Druhým důležitým bodem je dělat věci s určitou lehkostí. Člověk by si měl fotbal užívat, ne jím trpět. Pokusím se, abychom společně našli tu cestu, jak udělat Monako opět tím vítězným klubem,“ pokračuje.

V druhé řadě nesmíme zapomínat ani na muže, který jej vedl svého času v Barceloně. Tato osoba v současné chvíli stojí u kormidla fotbalistů Manchesteru City a její takticky styl se vůbec nezměnil. Ba naopak by se dal označit za ještě propracovanější.

„Osobním vzorem pro můj rozvoj je nyní Pep Guardiola. To, co během svého života dokázal, je neuvěřitelné. Jeho pohled na věc mě naučil, že fotbal je hra, která může mít i svůj matematický vzorec, a vy k jejímu vyřešení potřebujete jen správného mentora, jenž vás ten postup vysvětlí,“ doplňuje.