Tak jako všude jinde, ani nejprestižnější hokejová soutěž světa neváhala a udělala krok směrem kupředu, od něhož se předpokládá, že zvýší atraktivitu již tak vypjatých utkání. Brankářům v NHL se opět jednou zúžila výstroj, a to natolik moc, že nyní mezi jejich tělem a chráničem prakticky není žádná pěna.

„Největší problém kromě těla vidím to, že byla rapidně zredukována výplň na chráničích rukou. Jakmile totiž inkasuji ránu, téměř každá střela na mně zanechá stopu. Jsem teď plný modřin a žádám co nejrychleji nějakou změnu,“ svěřil se ihned na úvod brankář Philadelphie Brian Elliot, který v NHL odstartoval už svou dvanáctou sezonu, avšak s něčím podobným se doposud ještě nesetkal.

Hlavním cílem, jak už bylo naznačeno, je zvýšit počet branek. To se mimo jiné také děje, jelikož dosavadní průměr činí 6,5 gólu na zápas (nejvíce od sezony 1992/93), ale za jakou cenu...

„Píšu kvůli tomu řadu emailů, aby se s tím začalo něco dělat. Zápas co zápas na mém těle přibývají další modřiny. Pokud to takto bude pokračovat, asi se z toho zblázním,“ smutní gólman, jenž kryje záda také českým reprezentantům, jako jsou Radko Gudas a Jakub Voráček.

Změny ve výstroji nejsou pouhou výjimkou. Již v minulosti se brankářům zužovaly betony a nohavice, teď to byly chrániče hrudníku a rukou. Nejznatelnější změnu lze ale vidět zejména ve vycpávkách ramen, kde je rozdíl až 4 cm, v ostatních částech „jenom“ 2,5.

„Brankáři měli modřiny už dříve. Je to něco, s čím se v tomto sportu musí počítat,“ uvádí viceprezident hokejových operací NHL Kay Whitmore, jenž se během své aktivní kariéry taky několikrát postavil mezi tři tyče.

Výhružky ovšem nebere na lehkou váhu. „K těmto stížnostem přistupujeme s maximální vážností. Nechceme, aby se naši brankáři báli dělat svoji práci,“ připouští, že by k další změně mohlo dojít. Kdy a jak to ale bude, to nám napoví až čas. Čím více podobných stížností přibude, tím lépe pro co nejrychlejší nápravu.