Ačkoliv legendární ikona švédského fotbalu dres národního týmu už neobleče, tak je stále považována za jednoho nejlepšího hráče, který se na trávnících pohybuje. Vše vyplývá z jejích slov, podle nichž musí člověk vyzařovat patřičné sebevědomí, aby mohl v tomto sportu uspět.

„Za celou svou kariéru jsem poznal spoustu lidí a vedla mě i celá řada trenérů, ale žádný z nich nebyl jako José Mourinho,“ uvádí dnes již sedmatřicetiletý borec, který se musel zastat svého oblíbeného kouče, jenž se v rámci posledních nepřesvědčivých výsledků prochází po tenkém ledě.

„Takový Capello byl podobně tvrdý, ale žádal přílišnou disciplínu. Hráči si s ním kolikrát nerozuměli. To s Josém to bylo jiné. On vás donutí pracovat na dvě stě procent vašich obvyklých možností,“ poukazuje na jeho trenérské metody.

„Ti hráči nebojovali pro klub, oni bojovali pro něj. Kdo jiný by měl takovýto vliv na lidskou psychiku, pokud by se nejednalo o geniálního manažera?“ ptá se, ačkoliv ví, že mu nikdo neodpoví.

„Kritici říkají, že jsme arogantní, ale to není to správné slovo. Jak může člověk věřit tomu, co dělá, a přitom být arogantní? V první řadě musíte být vy a lidé kolem vás sebevědomí, abyste mohli uspět, což José dělá více než skvěle. Pro výsledek zápasu je ochotný obětovat cokoliv,“ vysvětluje.

„Je potřeba si uvědomit tyto rozdíly, protože člověk vyzařující aroganci zdaleka nemůže být natolik úspěšný jako ten, který je sebevědomí,“ dodává.

S tvrzením hvězdného švédského snajpra by nepochybně nesouhlasil záložník Rudých ďáblů Paul Pogba, jenž má mít právě s portugalským koučem nemalé problémy, díky nimž by mohl i klub v rámci zimního přestupového období opustit. Jak to doopravdy bude, to nám napoví až čas, ovšem prozatím je patrné, že v Manchesteru neklape více věcí než jenom jedna…