Pravidlo o potrestání hráčů žlutou kartou, pokud se dopustí nasimulovaného pádu, sice již bylo zavedeno, avšak po odstupu času to opět vypadá, že jej sudí přestali dodržovat. Tento přístup začíná štvát stále čím dál více manažerů, ovšem jediný, kdo se ozval, je trenér Burnley Sean Dyche.

Sedmačtyřicetiletý lodivod je potěšen, jak anglická nejvyšší soutěž láká mladé talenty do svých řad, avšak také udává, že těmto mladým klukům chybí přísná kázeň. Každý z nich totiž touží vyniknout a kvůli tomu se dopouští mnohdy až teatrálních pádů, jež nebývají vůbec potrestány. A přitom by z toho lehce mohlo být karetní napomenutí nebo dokonce i po dodatečném přezkoumání také stopka na dva zápasy.

„Hovořím o tom už čtyři roku, ale doposud to nevypadá, že by se něco mělo změnit. FIFA od toho dává ruce pryč, UEFA jakbysmet, a dokonce ani Premier League to nezajímá. Pak co s tím člověk sám můžeš dělat?“ ptá se Dyche přihlížejících novinářů, jejichž pomoc by to mohla dostat na vyšší místa, která by se o to konečně začala zajímat.

„Mladí fotbalisté se snaží vyniknout a pak se dopouští simulací, z nichž profituje celý tým. A tito hráči to budou dělat pořád, dokud je někdo nezastaví, jinak to nepochopí…,“ stěžuje si, ač stále jeho slova nenachází žádné pochopení.

Podobné případy nám jsou k vidění dnes a denně. Na mistrovství světa, které se konalo v Rusku, bylo rovněž vidět několik teatrálních pádů, jež si říkaly o potrestání (a to rozhodčím bylo k dispozici i video), avšak nikdo se k tomu mnohdy ani nevrátil. Zdali dojde v tomto případě na vylepšení, o tom můžeme jen spekulovat, ale až čas nám napoví, jestli jsme se někam posunuli. Blízká budoucnost nám totiž přinese více technických doplňků, které by měly vyrovnat hru, a sledování simulantů by mohl být jeden z nich.