Chvíli poté, co nám odstartoval nový ročník nejsledovanější fotbalové soutěže planety - anglické Premier League - se začala spousta lidí ptát, kdo ji vyhraje, jací mladí hráči se hodlají prosadit a kdo je zde v současnosti nejhodnotnějších hráčem. I když si na první dvě otázky odpovědět ještě nemůžeme, tu třetí jsme již rozluštit mohli.

Ačkoliv se do nejlepší ligy na Britských ostrovech nastěhovali dva noví brankáři, kteří oba shodně a chvíli po sobě překonali přestupový rekord (Allison Becker - Liverpool, Kepa - Chelsea), tak první místo nejhodnotnějšího gólmana stále putuje do Manchesteru, kde již od sezony 2011/12 kryje svatyni Rudých ďáblů španělský reprezentační brankář David de Gea. Jeho místo je prakticky neochvějné, neboť se jedná o nejlepšího reflexivního lapače střel vůbec.

Čí místo už však tak neochvějné není, to jest Paula Pogby. Francouzský záložník vstoupil v červených barvách Manchesteru United do své třetí sezony, jenže jeho výkony se i po tak dlouhé době nedokázaly ustálit na nějakém přijatelném bodě a navíc se dal do křížku se současným trenérem José Mourinhem. Uvidíme, jestli nebude Pogbovo jméno skloňováno ještě s nějakým dalším velkým přestupem. 

Kdo by se ovšem nikam stěhovat neměl, to je křídelník Liverpoolu Mohamed Salah, který zažil loňskou sezonu nad očekávání nás všech, že v ní prakticky zčtyřnásobil svou současnou hodnotu. Egyptský čaroděj je vybaven technickými dovednostmi, jimiž překonává své soupeře, a skvělou koncovkou, jež pro změnu nedala spát už mnoha brankářům. 

Podobně velký arzenál technických dovedností v sobě uchovává i belgický univerzál Eden Hazard, u něhož bylo tak trochu otázkou, zdali v Chelsea zůstane i tuto sezonu. Změna trenéra však jeho potíže vyřešila a on sám se nyní nikam nežene. Ba dokonce naopak jeho technické parády jsou ještě lepší, než byly předtím. Jak vedení Blues, tak i jeho spoluhráči z toho velice rádi těžili i nadále a určitě by nebyli proti, kdyby jim to pomohlo v cestě za dalším titulem. 

Dost ale bylo řečí, podívejme se společně na celkovou tabulku nejhodnotnějších hráčů Premier League. 

David de Gea (Manchester United) - 63 milionů liber

Levý bek: Marcos Alonso (Chelsea) - 36 mil. liber
Střední obránce: John Stones (Manchester City) - 49,5 mil. liber
Střední obránce: Virgil van Dijk (Liverpool) - 45 mil. liber
Pravý bek: Kyle Walker (Manchester City) - 45 mil. liber

Střední záložník: Paul Pogba (Manchester United) - 81 mil. liber
Defenzivní záložník: N’Golo Kanté (Chelsea) - 72 mil. liber
Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - 135 mil. liber

Levé křídlo: Eden Hazard (Chelsea) - 108 mil. liber
Střední útočník: Harry Kane (Tottenham) - 135 mil. liber
Pravé křídlo: Mohamed Salah (Liverpool) - 135 mil. liber