Českou reprezentaci čeká spousta práce, aby se dostala zpátky na vrchol, který tvořila zlatá generace, v jejímž čele stál kromě takových jmen, jako je Pavel Nedvěd, Jan Koller, Tomáš Rosický, i obránce Tomáš Ujfaluši, jenž se rozpovídal o aktuální situaci.

Liga národů nám již začala a fotbalisté českého národního týmu do ní vstoupili poměrně krutou, zato zcela zaslouženou domácí porážkou s Ukrajinou. Hosté byli aktivnější, více stříleli, a dokonce si i lépe rozuměli s míčem.

„Nedokážu předpovědět, jestli jsme někdy prožívali takto těžké časy, jako prožíváme nyní. V naší hře chyběla jakákoliv souhra, kluci si na trávníku nerozuměli a poté se dopouštěli často až hloupých chyb,“ svěřuje se dnes již vysloužilý stoper, který za svou kariéru pamatuje angažmá v Sigmě, Fiorentině, Atléticu nebo Spartě.

„Je potřeba prokázat bojového ducha v každém zápase. Pokud si někdo myslí, že vstoupí do utkání s týmem jako Ukrajina takovýmto způsobem, pak je na omylu. Jedná se o soupeře, s nímž bychom neměli prohrávat, natož se od něho nechat takhle přehrát,“ komentuje Ujfaluši, přičemž k porážkám s Austrálií (0:4) nebo s Ruskem (1:5) se už raději ani vyjadřovat nechce. Snad jen opětovně podotknul, že hráči na hřišti nechávali spoustu volných mezer, jichž soupeř využíval. Samotné přistupování do osobních soubojů bylo ale také špatné.

Další na českou republiku čeká zápas s houževnatým Slovenskem, jež v posledních letech opravdu udivuje. „Nepamatuji si, kdy se jim naposledy dokázala sejít takováto generace. S kvalitou, co v týmu mají, mohou pomýšlet na ty nejvyšší cíle. Hamšík, Škrtel, Škriniar či Hubočan jsou rozdílovými aspekty hry. Není divu, že pro nás budou velice těžkým soupeřem,“ uvádí.

Češi do duelu se svým východním sousedem vstoupí už pod vedením nového trenéra. Kouč Karel Jarolím byl po nepřesvědčivých výsledcích zbaven funkce a na jeho místo se dosadil bývalý trenér Slavie Jaroslav Šilhavý.

„Ta změna byla opravdu nutná. Když na hřišti nic nefunguje, nemůžete se obrátit za nikým jiným než za trenérem. Podstatné bude teď ze všeho první zorganizovat a spravit obranu. Tam vidím největší potíže a tam by se mělo začít. Vůbec by mi ani nevadila myšlenka koncepční práce se stabilním kádrem deseti až patnácti hráčů. Tito kluci se pak líp sehrají a menší doplnění již už pak nedělá takový problém,“ uzavírá.