I když se Rudým ďáblům aktuálně nedaří tak, jak by sami chtěli, stále jsou považováni za jeden z největších klubů světa. Jakýkoliv odchod z tohoto týmu může znamenat hlavně krok dolů, o čemž se přesvědčil i sám nizozemský křídelník Memphis Depay, jenž z toho udělal svou výhodu a v barvách francouzského Olympique Lyon opět našel chuť do hry. A co víc, dokonce se už i bere jako jednu z hvězd současného fotbalového světa.

„Občas ve svém životě musíte dělat rozhodnutí, která nejsou zrovna lehká. Nechtěl jsem se té příležitosti (hrát za Manchester United) vzdát, ovšem nakonec nebyla jiná možnost,“ svěřuje se dnes již čtyřiadvacetiletý hráč, na němž stojí nová generace holandské reprezentace.

„Musím přiznat, že ani mé výkony nebyly takové, jaké bych sám od sebe očekával, ale byl jsem mladý a potřeboval jsem hrát. To mi ovšem umožněno nebylo, a tak nakonec nebyla jiná cesta, než ta, kterou jsem se vydal nyní,“ vysvětluje.

„Jsem šťastný za tu příležitost, neboť jsem vyspěl do hráče, jakého mě vidíte dnes. Jsem jedním z nejlepších na svém postu (převážně levé křídlo, avšak ze širšího úhlu pohledu se jedná o ofenzivního univerzála) a toužím po tom za sebou zanechat nesmazatelnou stopu,“ hlásí sebevědomě.

Aby ji ale mohl zanechat (tu stopu), bude muset zvážit postup opět na vyšší úroveň. Ačkoliv ji sami nechceme shazovat, francouzská Ligue 1 je podle mnoha expertů považována za vůbec tu nejlehčí ze všech pěti největších evropských lig (německá, anglická, španělská, italská a francouzská) a většina hráčů, která právě z této soutěže přešla, měla kolikrát potíže najít v jiném velkém klubu uplatnění.

Podstatné však je, že se do Memphisových kopaček znovu vrátilo sebevědomí, jež může plně promítat na hřišti. Za národní tým patří k jedněm z hlavních pilířů nového architektonického kousku, který staví trenér Ronald Koeman, a za svůj tým to platí jakbysmet. Sám hráč nám i nedávno prozradil, že kdyby přišla nabídka třeba ze Španělska, rozhodně by ji zvážil. Uvidíme tedy, jestli se některý z dalších velikánů po Depayovi během následujícího přestupového období podívá a kolik za něj bude ochotný nabídnout.