Velmi očekávaná bitva se blíží a spolu s tím se nám otevírá celá řada otázek, z nichž ta nejčastější je, kdo daný duel vyhraje. Ačkoliv nejsme proroci, můžeme se alespoň držet současných faktů. Ty nám říkají, že ruský velikán doposud nepoznal hořkost porážky, avšak také, že doposud nečelil nikomu tak komplexnímu a nadanému, jako je Conor McGregor.

Irský zápasník má už v životě vystaráno. Jedná se o ikonu bojového umění, které se chytl velký dav příznivců a ten ji podporoval na každém kroku. Conor by už sám o sobě v UFC nemusel zápasit, neboť okusil, jaké to stát se nejlepším v pérové i v lehké váze, ovšem když se mu nabídla výzva porazit doposud neporaženého šampiona, tak se jí chopil.

Dané události pomohl i ten fakt, že Khabib (26-0-0), coby současný mistr v lehké váze, se dostal do slovního sportu s dobrým přítelem McGregora. Nikdo sice neví, co si tito dva v zákulisí řekli, avšak ať už se jednalo o cokoliv, bylo to natolik ostré, že to donutilo Conora jednat. Naštvaný Ir zaútočil na autobus zápasníků, v němž mimo jiné seděl i náš ruský dravec, čímž odstartoval dlouhou a nenávistnou sérii, která se dle vyjádření obou nedá vyřešit jinak než v ringu.

A ten souboj přijde již brzy. UFC 229 (6. října) nám přivítá v lasvegaské T-Mobile Aréně asi dvě největší hvězdy současného bojového světa, přičemž obě dvě se už teď nemohou dočkat, až svůj spor vzájemně vyřeší. Khabib Nurmagomedov je nejlepší wrestler, jakého MMA kdy vidělo, zato Conor McGregor (21-3-0) je pro změnu nejkomplexnější bojovník, jaký může existovat.

„Conor je naprosto úžasný ve všech aspekty hry,“ říká o něm jeho spárovací parťák. „Jeho levačka je velice pověstná a téměř nikdy s nemíjí. Jeho protivník se bude muset mít opravdu na pozoru, má-li si udržet svou neporazitelnsot,“ doplňuje.

Khabib, přezdívaný „The Eagle“ možná není tak dobrý v boji ve stoje, jako jeho soupeř, zato na zemi nemá konkurenci. Zaměříte-li se na současné zápasníky a jejich rekordy, většina těch, kterým se daří, má základ v brazilském jiu jitsu nebo wrestlingu.

„Tohle je MMA, stát se může všechno. Stačí jedna dobře mířená rána a je po hře, nemám pravdu?“ reaguje na otázky novinářů Khabibův trenér. „Abych byl ale zcela upřímný, nemyslím si, že tohle bude náš scénář. V životě jsem ještě nepotkal člověka, jenž by byl tak psychicky odolný, jako je ‚The Eagle‘. Opravdu na světě není živá bytost, která by byla tak odhodlaná a natolik odolná. Dokud Khabibovi tenhle přístup zůstane, opravdu nevidím způsob, jak by mohl prohrát,“ sděluje.

A jak jsou na tom sázkové kanceláře? I když je McGregor opravdu asi nejoblíbenější postavou ve světě bojového umění, tak většina z nich favorizuje Khabiba, a to v kurzu okolo 1.60. Na Conora se tato hodnota pohybuje okolo 2.20.