Překvapení, které jde tak proti proudu evropským pravidlům. Nejprestižnější fotbalové soutěže starého kontinentu se již brzy nemusí hrát jen před zraky domácích fanoušků, teď jej budou navíc spatřit i lidé žijící v zemi za velkou louží. Důvodem jsou čím dál vyšší příjmy, které vedou šéfy obou federací k uzavíraní takovýchto podobných výnosných dohod.

Vše začalo ještě během léta, kdy se zástupci španělské nejvyšší soutěže dohodli s hlavami americké organizace, aby se zápasy LaLigy nehráli pouze na Pyrenejském poloostrově, ale také v USA.

Krycí název „soccer“ se těší v Americe takové oblibě, až dokonce začali všichni uvažovat, že toto pojmenování poneze název klasicky „football“, tedy fotbal, přičemž i v rámci toho budou mít před vlastními zraky ty nejlepší hráče, jací doposud byli viděni jenom v televizi.

LaLiga nám již odsouhlasila, že od příští sezony bude alespoň dva své ligové zápasy (každého týmu) vysílat v zahraničí, avšak taktéž vyjádřila, že nejprestižnější duely, jako jsou madridská derby či slavné El Clásico, zůstanou tam, kde se jich fanoušci nemohou nabažit, tedy na domácí půdě.

Tato dohoda se možná líbí příznivcům kvalitní hry kopané do „kulatého nesmyslu“, ovšem kdo je zaručeně proti, to jsou hráči, kteří už tak mají během sezony nabitý program a teď by ještě měli dvakrát v rámci jednoho aktivního ročníku cestovat až do USA? Nad tím by kývali hlavou i jiní zvuční trenéři.

Čeho se bojí hráči v ostatních evropských týmech (například v Itálii, Anglii či Německu), je to, že na ně brzy nejspíše také dojde. Dnes toto pravidlo o zápasech na cizím území platí jenom pro Španělsko, ovšem za dva, tři roky tomu může platit i pro další z nich. A to je důvod k zamyšlení. Nehrál se fotbal dříve hlavně pro zábavu než pro peníze?