Kdo si myslel, že fotbalisté, kteří jsou schopni si v rámci skvostného platu a bohatých sponzorských smluv vydělávat vysoké jmění, nemohou mít potíže s placením daní, tak ten byl na omylu. Ve Španělsku i Anglii jsou kromě vysokých příjmů také vysoké daně, jež musí povinně odvádět naprosto každý, a to se pak nemůžeme někomu divit, když máte potíže dát pár milionků jen tak bokem…

Nejdříve to byl Lionel Messi, tedy hráč, co je nejvíce světu na očích, a po něm následoval Cristiano Ronaldo. Oba dva své prohřešky prve zapírali, ale potom stejně polevili, neboť důkazy proti nim byly více než jednoznačné. Ani jeden v rámci své sportovní oddanosti ovšem nemusel do vězení, zato oba museli státu odvést dlužnou částku i s pěkně tučnými úroky.

Vedle dvou proslulých hráčů se s podobnými problémy potýká stále více lidí a nemusí se jednat ani o fotbalisty. Dobrým příkladem nám je současný lodivod Manchester United José Mourinho, jenž se v sezoně 2011/12 (během svého působení v Realu Madrid) taktéž vyhýbal placení daní, a to konkrétně z příjmů z prodeje osobnostních práv, jejichž celková hodnota se vyšplhala až k částce 3,3 milionů euro (v přepočtu přibližně 85 milionů korun).

Zkušený kormidelník věděl, že není žádný důvod k tomu, aby se k přestupku nepřiznal, a tak jen sklopil uši a čekal na výrok soudu. Pro běžného občana by se jednalo o téměř bezvýchodnou situaci, avšak Mourinho měl štěstí, že opět šlo o proslulou osobu, bez níž se svět moderního fotbalu prakticky neobejde. Soud tedy „poslal“ pětapadesátiletého trenéra na rok do vězení a donutil ho zaplatit všechny dluhy, které si za ty roky vytvořil. José sice zaplatil, co musel, ale za mříže se nepodívá, jelikož španělské zákony mají pro podobné případy s trestem do 12 měsíců vězení jistou výjimku.