Ač by tomu kdekdo mohl jen těžce uvěřit, rozhodně se nejedná o vtip. Jak nám praví staré přísloví „tonoucí se i stébla chytá“, v podobně bídné situaci se nyní ocitl i tým, který na nedávném mistrovství světa v Rusku došel až do osmifinále.

Dánsko si ve fotbalovém světě říká zejména v posledních letech poměrně nahlas o slovo a může za to převážně jeden výrazný muž. Jedná se o slavnou tvář londýnského Tottenhamu Hotspur Christiana Eriksena, na něhož má pravidelně každé přestupové období políčeno několik velkých klubů, avšak on sám všem nabídkám odolává.

Čemu ovšem neodolal ani on, to je volání svého reprezentačního týmu, na který čeká premiéra v Lize národů, kde se utká s nevyzpytatelným Walesem v čele s hvězdným Garethem Balem. Ten se teď střetne pouze s mužstvem náhradníků, dobrovolníků a posléze i futsalistů, kteří zaujmou čestná místa na volných pozicích místo stabilních členů kádru.

Důvodem, proč k takovému kolapsu, jaký byste za normální okolností nemohli předpokládat, došlo, je to, že zkušení hráči nesouhlasili s novými smlouvami, jaké jim nabídlo vedení svazu. Hlavní příčina pak jde za reklamními a osobními sponzory.

V rámci onoho zklamání a nedohodnutí osobních podmínek se i zkušený trenér Aage Hareide rozhodl, že svůj tým proti Walesu (Liga národů) a Slovensku (přátelské utkání) nepovede, neboť nebude moct vést hráče, které on sám povolal.

Jistě si říkáte, proč se na to Dánsko rovnou nevykašlalo a zápasy předem nekontumovalo. Možné to sice je, ovšem pokud by tak vedení reprezentace učinilo, mohlo by pak celému týmu hrozit až vyloučení z mistrovství Evropy, které je na programu v roce 2020.