Málokdo umí přijmout porážku se zdviženou hlavou, a to platí obzvláště v případě, pokud se začínají hromadit a vy jste na ně v minulosti nebyli zvyklí, jelikož jste sbírali jednu trofej za druhou. V podobné situaci se nyní nachází lodivod slavného Manchesteru United José Mourinho, jenž se prochází po tenkém ledě a jeho budoucnost zůstává velice nejistá.

Rudým ďáblům se již od předsezonní přípravy výsledkově nedaří a nic na tom nezměnil ani vstup do nejvyšší anglické soutěže, kde svěřenci portugalského trenéra vybojovali tři body ze tří zápasů. Všichni kritici nyní ukazují prstem na dva muže. Jeden z nich měl kdysi jako manažer spoustu úspěchů a teprve až v posledních letech jeho kariéra začala dosti narážet a druhý z nich je současný ředitel Ed Woodward. Tedy muž, co se stará o obchodní záležitosti a ve své kompetenci má i klubové přestupy.

Právě druhá zmíněná osoba je na vině, pokud jde o nesplnění svých povinností během přestupového období. Mourinho si už v dubnu poručil seznam čtyř letních posil, jenže nakonec získal z neznámých důvodů jenom jednu. Ta posila, kterou chtěl nejvíce (obránce), se nedostavila a právě na tomto místě Rudí ďáblové prozatím nejvíce tápou. To, co zvládá útok, nyní nezvládá defenziva a Mourinho má kvůli tomu nůž na krku. Je to právem?

Ve své podstatě se dá říct, že ano, protože v předchozích dvou sezonách měl dost příležitostí k tomu, aby danou pozici posílil, ovšem místo toho vsadil na mladého kluka, který se zatím vůbec neukázal jako prospěšný.

Co teď tedy s portugalským lodivodem bude? Na to bychom se mohli zeptat některých expertů. Jamie Carragher, jenž hodnotil Mourinhovo dění na ostrovech, to hezky popsal.

„Pokud má José celý svět přesvědčit o svých schopnostech, měl by na Old Trafford donést nějakou velkou trofej. Aby se mu to ale povedlo, musí nejdříve zvrátit negativní vztahy v kabině, které si s některými hráči vybudovat,“ praví bývalá legenda Liverpoolu, co se tím snaží poukázat na tu zápornou část Mourinhovy osobnosti, která snad v celé své kariéře měla s jistými hráči určité spory.

„Na druhou stranu, pokud se mu to nepovede, kam jinam by mohl jít? Nikdo v Anglii už po něm nesáhne (z té velké šestky klubů), Barcelona ani Real Madrid rozhodně nepřipadají v úvahu a totéž by se dalo říct o PSG nebo Bayernu Mnichov. Kdo dál tedy zbývá? Benfika, Porto? Mohl by jít tam, kde ve své trenérské kariéře začínal a možná by ho to opět nakoplo, ale nikdo přesně nedokáže říct, kdo by ho teď mohl chtít. Všichni ví, jak se chová, a také ví, že to není trenér pro dlouhodobou koncepční práci. Mourinho je trenér pro dnešek, nikoliv pro zítřek. Spousta současných klubů se ale mění a svůj styl staví na mladých hráčích s příslibem do budoucna a právě tady si myslím, že by měl José problémy,“ vysvětluje.

„Ať už to dopadne jakkoliv, Mourinho se bude muset smířit s tím, že ta práce bude o úroveň níž než ta, na kterou byl doposud zvyklý. Nikdo z té špičky už po něm nesáhne a nejsem si zcela jistý, jestli mu angažmá druhého sledu bude vyhovovat,“ doplňuje Carragher, čímž naráží, že by doposud ještě současný kormidelník týmu z červené části Manchesteru mohl zvážit i nabídku některé reprezentační země. Sám José se v minulosti netajil tím, že by rád přebral Brazílii nebo Portugalsko. Kdo ví tedy, co nám přinese budoucnost.