Copak by to bylo za mistrovství světa, kdyby mu chyběl maskot. Této tradici byli věrní i naši východní sousedi ze Slovenska, kteří v příštím roce hostí prestižní turnaj, jenž bude k vidění v halách v Bratislavě nebo Košicích. Právě na těchto místech nás bude doprovázet dnes již i oficiální maskot medvěd Macejko. Jméno mu vybrali sami fanoušci.

A když říkáme fanoušci, myslíme tím hlavně hokejové příznivce, co posílali návrhy a snažili se přijít s nápadem vyobrazující symbol její země. V první fázi bylo vyhodnocováno více než 1200 návrhů, avšak v té finální, tedy druhé fázi, se už mělo jen rozhodnout mezi jmény Macejko a Juro.

V další části tedy nezbývalo nic jiného než vybrat, jaké jméno bude pro nadcházející MS nejlepší. Hlasování, které vyznělo téměř ze 67 procent pro vítěze, rozhodlo o medvědovi Macejkovi jako oblíbenějším. Hlasování se účastnilo více než 12 tisíc uchazečů.

Podobně jako jméno máme dnes už i oficiální podobu nového maskota. Ta je sice teprve jen vizuální, avšak postupem času se nám představí i v živé velikosti. Jak nám uvádí představitelé organizačního výboru pro MS, hlavním cílem je novou ikonu turnaje seznámit se světem ještě dříve, než samotná soutěž začne.

Macejko bude tedy k vidění již na přípravných utkáních, která jako obvykle předcházejí velkolepému světovému šampionátu. Zdobit ho bude tzv. bačovský opasek, pastýřský klobouk a další symboly slovenské hokeje, jež by mohly domácí hokejisty nakopnou k větším výzvám.

Nás by mimo jiné mohlo ještě zajímat, jak vypadá složení skupin. Představme si tedy současné složení.

A:

1. Kanada Kanada
2. USA USA
3. Finsko Finsko
4. Německo Německo
5. Slovensko Slovensko
6. Dánsko Dánsko
7. Francie Francie
8. Spojené království Velká Británie


B:

1. Švédsko Švédsko
2. Rusko Rusko
3. Česká republika Česko
4. Švýcarsko Švýcarsko
5. Norsko Norsko
6. Lotyšsko Lotyšsko
7. Rakousko Rakousko
8. Itálie Itálie
Foto: Facebook 2019 IIHF Ice Hockey World Championship