Manchester United již pět dlouhých let po odchodu Sira Alexe Fergusona stále hledá cestu, jak se vrátit zpátky na vrchol, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tato trasa byla nalezena. Portugalský manažer v čele Rudých ďáblů nezažívá lehké období a po poslední ligové porážce s Brightonem (3:2) to navíc vypadá, že moc času k nápravě mu ani nezbývá.

José Mourinho se jako šéf lavičky týmu z červené části Manchesteru přesunul již do své třetí sezony, která není v jeho dlouholeté trenérské kariéře příliš pověstná. Jedná se o rok, jenž je mnohými experty označen za ten, kdy už nemá svým svěřencům co nabídnout, jelikož vše, co jim mohl dát, jim už dal během uplynulých dvou let.  Nyní tedy místo toho, aby sváděl ligové boje se schopným týmem a hlavou nahoře, se opírá do hráčů a kritizuje je za jejich výkony.

„Všichni jsme to viděli už několikrát v minulosti a vidíme to znovu. Mourinho si stěžuje na hráče, na vedení a kope do všech kolem sebe. Komu by se v takovýchto podmínkách pracovalo dobře? Není se čemu divit, že Manchester nestačil na Brighton. Hráči jako Pogba potřebují volnost na hřišti, ale tady jsou svázaní defenzivními povinnostmi, díky nimž i papírově slabší celky proti nim vyniknou,“ upozorňuje bývalý obránce Rudých ďáblů na nedostatky svého oblíbeného týmu.

Celá situace dospěla do takového bodu, že je portugalský manažer častým terčem kritiky. Manchester United je za posledních pět let na trhu třetím nejvíce utrácejícím mužstvem, ale doposud ještě nedokázal tyto finance přetavit v úspěch. Ba dokonce i jeho hra neodpovídá ambicím kdysi slavného klubu.

„Jejich tým mi připomíná skupinku lidí, kteří se po práci domluví, že si večer půjdou zahrát fotbal. Vzadu se snaží nic nepokazit, ale když se objeví větší nátlak, hned mají potíže. Největší problém ovšem vidím v jejich souhře. Většina hráčů se zná tři a více let, ale na hřišti vypadají, jako kdyby se setkali vůbec poprvé. Myslím si, že Mourinho kvůli tomu nevydrží ani do Vánoc,“ dodává jeden z expertů televizní stanice Sky Sports Graeme Souness.