Český hokej je potřeba v mnoha ohledech v lecčem zlepšit, a tak není divu, že se ke kormidlu dostal člověk, který si na hráče umí řádně dupnout. Devětapadesátiletý zkušený trenér Miloš Říha má za sebou první trénink s mužstvem a toto jsou jeho dojmy;

„Hráči se mohou těšit na pořádnou nálož. Naše tréninky budou dlouhé, tvrdé a komplexní,“ vysvětluje lodivod týmu, jenž si hodlá vybudovat respekt hned v samotném začátku. „Překvapuje mě, že většina kluků má ochablá záda a břišní svalstvo. Proto se v trénincích zaměřujeme jednak na tato slabá místa, a jednak potom i na celé tělo,“ vysvětluje.

Zatímco kondiční příprava je součástí dopoledních tréninků, odpoledne nadchází zápasy, kde hrají dvě skupinky proti sobě.

„Nejdříve jsem chtěl nechat hrát Čechy proti Moravě, ale v rámci zkušeností a možností jsme museli několik hráčů prohodit. Uvidíme, jak se to vyvine,“ povídá Říha, jenž se snaží hráčům vnutit do hry jakousi jednoduchost, která jim dříve chyběla. „Myslím si, že na beky mám už jistý vliv. Snažím se jim do hlavy vštípit, aby aspoň trefovali branku, a útočníkům pro změnu říkám, aby clonili,“ pokračuje.

A protože Miloš Říha má za sebou několik trenérských angažmá, není proto záhadou, že již několik kluků zná, a tudíž předem ví, co od nich může očekávat.

„S trochou překvapení tu potkávám ještě několik známějších tváří, ale jsme na kempu, kde není místo pro to, abychom někoho upřednostňovali. Je potřeba dát každému šanci a pomalu ho zasvětit do naší hry,“ říká trenér národního týmu. „Nejprve chci vidět, jak jsou na tom mladí kluci kondičně, než jim budu moct svěřit těžší úkoly. Podstatné je také sledovat tu psychickou stránku, jak jednotliví hráči reagují v určitých situacích (například na nepříznivý vývoj zápasu),“ dodává Říha, čímž naznačuje, že spoustu nových tváří patrně uvidíme i během listopadové nominace na Karjala Cupu.