Být profesionálním sportovcem s sebou nese nejrůznější životní peripetie. Jednou z nich je také ordinování celibátu, z důvodu zabránění vyčerpávání těla před podáváním sportovních výkonů.

 

Sex či celibát?

Někteří trenéři skutečně svých sportovním svěřencům zakazují minimálně den před sportovním výkonem mít sex s partnerem, popřípadě masturbovat. Důvod je velmi jednoduchý a to, že tělo by se mohlo touto aktivitou vyčerpat a sportovec by pak druhý den nepodával takové výkony, jaké jsou od něj očekávány.

Tyto názory se dědí z generace na generaci, ovšem nejsou podloženy žádnými věrohodnými daty, která by je potvrzovala. Objasnit celou záležitost se pokusila Ženevský univerzita, která u patnácti vrcholových atletů a fotbalistů zkoušela sledovat výkonnost sportovce po sexu či sexuálním strádání.

Jak to tedy je?

Sportovci tedy byli několik měsíců testováni, kdy jim bylo přesně ordinováno, kdy mohou mít sex a naopak, kdy si mají raději přečíst knížku. Na konci celého testu pak přišla univerzita s jednoznačným závěrem, kterým bylo, že sexuální styk před sportovním výkonem na jeho kvalitu neměl žádný vliv.

Zajímavým zjištěním však bylo, že atleti, kteří měli naordinováno souložit dvě hodiny před samotným sportovním výkonem, byli mnohem více stresovaní. A výkonost byla ovlivněna pouze u těch sportovců, kteří prováděli akt soulože jen několik málo minut před samotným sportovním výkonem. A univerzita přišla také s vysvětlením. Ejakulace prý vyvolává u mužů pocit spánku, který je provázen malátností a mnohem utlumenější nabuzeností na sportovní výkon.

I přes tyto jasně prokazatelné výsledky z vědecké oblasti však celá řada sportovců tvrdí, že sex noc před utkáním či závodem způsobuje úbytek energie. Shodují se však na jedné velmi zajímavé věci, kterou je ten fakt, že sex bez vyvrcholení noc před sportovní aktivitou, jim naopak energii dodává. Praktikují tak vlastně tantrický sex, při kterém není dosahováno úplného vyvrcholení.