Sport je doslova protkán nejrůznějšími rituály, kdy některé z nich jsou celkem logické a zajímavé, jiné však naprosto šílené a někdy i dost nechutné. Pojďme se podívat na ty nejslavnější.

 

Shoey

Daniel Ricardo byl pilot F1, který vždy po vyhraném závodě sundal svou botu, ve které odjel závod, naplnil jí šampaňským a poté se z ní napil. Botu navíc nabízel i svým soupeřům což je dost nechutné!

 

Haka abyste se báli!

All Blacks je přezdívka pro novozéladnský rugbyový tým. Ten pravidelně před svým zápasem tančí tzv. haku, což je tanec domorodých maorů, který měl za úkol vzbudit strach v nepříteli. Kdo někdy tento tanec viděl, ví, že se jedná o věc, která toho je skutečně schopna a ví to i rugbysté, kteří jsou označování za nejlepší tým světa.

 

Tenisoví podivíni

Zajímavé je, že většina rituálu je spojena s individuálními sporty, a nejvíce z nich je u tenistů. Výjimkou nejsou ani ty největší hvězdy, kdy například Serena Williams nikdy nepere a nemění ponožky, ve kterých hraje své zápasy. Roger Federer pak silně věří v číslo 8, a proto si otírá čelo celkem osmkrát, má připraveno osm lahví a v tašce je vždy osm raket.

 

Je toho mnohem víc!

Svůj rituál má de facto každá hvězda světového sportu. Michael Jordan, aby neurazil basketbalové bohy, nosil trenky svého univerzitního týmu. Cristiano Ronaldo nemůže vstoupit do druhého poločasu fotbalového utkání, aniž by alespoň lehce nezměnil svůj účes. Tiger Woods hraje vždy v červené.

Když je rituál na obtíž

Někdy však nejsou rituály úplně chtěné. Například David Beckham trpí obsedantně kompulzivní poruchou, což u něj někdy způsobovalo nutnost reorganizace hotelového pokoje k jeho naprosté spokojenosti, což někdy trvalo i celou noc před zápasem.