Squash je hra, která je v dnešní době již notoricky známá, ovšem její pravidla znají skutečně jen ti, kteří jej hrají pravidelně a rádi. Pojďte se s námi podívat na pravidla tohoto zajímavého sportu!

Ten sport vznikl v 19. století v Anglii.

 

Největší slávy se mu však dostávalo po 1. světové válce, kdy jej hrála téměř celá Evropa, vznikala celá řada klubů a konala se i první světová mistrovství.

Squash má hrací pole velké 9,75 metru na 6,40 metru. Na stěně se nachází spodní lišta, která při zásahu vydá při zásahu jiný zvuk než ostatní části stěn. Zvuk tak upozorní na chybný zásah. Zároveň zde nalezneme také outovou čáru a servis čáru. Podlaha je rozdělena na dvě poloviny a v každé části je u kraje tzv. servisní box.

 

Podání

Přijímaný míček musí maximálně jednou dopadnout na zem. Po každém bodu si hráči vymění strany a pokračují ve hře. Míček se může odrážet od zadní stěny, ale vždy se musí odrazit od stěny přední.

 

Bodovací systém

Squash je limitován 11 body bez ztrát na 3 vítězné sety. Pravidlem je, že vítěz musí vyhrát o 2 body. Vždy se však dají pravidla domlouvat, pokud chcete hrát hlavně pro radost. Pak může například poražený i pozvat soupeře na drink.

Let a stroke

Let je termín označující nový míč. Jedná se o výměnu, kterou nezískal ani jeden z hráčů. Podávající hráč podává ze stejného místa, přičemž výměna se nezapočítává do skóre. Většinou se vyhlašuje například, když jeden hráč překáží druhému ve výhledu, přijímací hráč není připraven, nebo praskne míč.

Squash nemá příliš složitá pravidla a velmi brzy jej pochopíte. Zjistíte navíc, že se jedná o velmi dynamickou hru, při které je zapotřebí být neustále ve střehu.