Tanec u tyče je v naší společnosti stále vnímán velmi pejorativně, ovšem z původně provokativního tance pro pány se stal plnohodnotný sport, který má ambice stát se součástí olympijských her.

Lekce pole dance, jak se tanci u tyče správně říká, navštěvují stále ještě nejčastěji ženy, které nebaví bezduché zvedání činek a prázdná síla, kterou díky tomu získávají. Ženy chtějí být díky cvičení především mrštné a svůdné a přesně to, jim tento druh sportu přináší.

 

Sport pro potěchu oka

Ve třicátých letech, když byla Amerika na dně, se chtěli američtí muži především bavit a utápět své problémy v alkoholu. Lidé tak často navštěvovaly bary a také cirkusy, kde se spoře oděné gymnastky točily okolo dlouhých tyčí, šplhaly po nich a poté se spouštěly dolů k zemi.

A právě z cirkusových shapitó se tento druh sportu dostal do barů. V osmdesátých letech byste v USA nenašli bar, který by neměl pole dancovou tyč u které by se nevlnila spoře oděná tanečnice lákající štamgasty. Následovaly také strip bary, kde tanečnice přítomným pánům ukazovaly již úplně vše.

 

Pomohl Hollywood

Tanci kolem tyče pomohl do lepších kruhů především Hollywood. Jeho hvězdy začaly tento sport používat pro udržování kondice a to co dělají velké hvězdy, chtějí dělat i obyčejní lidé a tak se sportovní pole dance rozšířil do celého světa a pohltil také muže. Například v Indii se jedná o čistě mužský sport, který vychází z 200 let starého cvičení na dřevěné tyči jménem mallakhamba. Prý dokonale rozvíjí tělo i mozek a jedná se o povinné cvičení všech indických policistů.

Sport by se nyní rád představil skutečně celému světu a to na olympijských hrách. Zda se mu to podaří je otázkou času.