Doping ve vrcholovém sportu je stále bohužel přítomným jevem, ke kterému se mnoho závodníků někdy cíleně a někdy naprosto nevědomky uchyluje. Pojďte se s námi podívat na případy, které se zapsaly do dějin.

 

Lance Armstrong

Lance byl vždy považován za naprosto výjimečného cyklistu, který sbíral jedno ocenění za druhým. Byl dokonce schopen porazit rakovinu a vrátit se opět na úplný vrchol. Nejznámější je především pro svou sérii sedmi za sebou jdoucích vítězství na Tour de France.

Ovšem v roce 2012 přišel velký šok. Armstrong byl obviněn z dlouhodobého užívání zakázaných látek a dokonce dostal zákaz startu v rámci jakýchkoliv sportovních soutěží. Nakonec dopování potvrdil a přišel o všechny tituly vítěze Tour de France proti čemuž se neodvolal.

 

Benjamin Johnson

Sprinter, kterému ve své době nebylo rovno. Podařilo se mu porazit i legendárního Carla Lewise a v roce 1987 dokonce stanovil nový světový rekord v běhu na 100 metrů a o rok později jej ještě vylepšil na 9,97 sekundy.

Brzy se však přišlo na to, že používá steroidy a Ben nakonec prozradil, že je používal již před rokem 1987. O oba své rekordy přišel, a dva roky nemohl závodit. Po návratu již nepředváděl žádné zázračné výkony a v roce 1999 měl dokonce opět pozitivní nález.

 

Diego Maradona

Maradonu mnozí považují za nejlepšího fotbalistu všech dob. Spolu s Pelém byl v roce 2010 zvolen fotbalistou století. A stal se i rekordním hráčem, který byl za nejvyšší sumu dvakrát koupen a to poprvé do Barcelony za pět milionů liber a poté do Neapole za 6,9 milionu liber.

Zároveň si tento argentinský bůh uměl užívat života. V roce 1991 mu byl udělen zákaz činnosti na patnáct měsíců poté, co byl v jeho krvi objeven kokain a v roce 1994 v něm zase našli efedrin. Proslulý byl i svým nevybíravým chováním a arogancí.