Zní to neuvěřitelně, ale skutečně je tomu v některých momentech tak. Díky sérii testů z University College v Londýně víme, že profesionální sportovci zvládají fyzický i duševní stres mnohem lépe.

 

Kdo je lepší? Sportovec nebo lenoch?

Testovanými sportovci byli motocyklový závodník John McGuinness, hvězda volného lezení Leo Houlding, závodní jezdec Sam Bird, skokan v létajícím obleku Alexander Polli a olympijská vítězka z jízdy ve skeletonu Amy Williams. Sportovce pak ještě doplnila pětice nesportovců.

Účastníci testu byli nejdříve vystavěni celé řadě fyzických i psychických vjemů, během kterých jim byly navozovány nepříjemné fyzické i duševní pocity a které měly za úkol testované subjekty uvrhnout do pocitu stresu. Ten se měl projevit jak ve fyzické formě, tak také na jejich psychice.

V takto navozeném stavu pak přišla na řadu druhá fáze testování, ve které si museli sportovci i nesportovci poradit s několika percepčními testy, které povětšinou spočívali v práci s tvarem a jeho správném přiřazování. Do toho testované subjekty musely vnímat další stresující faktor, kterým byl ubíhající čas.

 

Výsledky

Následovala jízda na šlapadlech, která měla dovršit fyzické zatížení celého těla a to až do úplného vyčerpání. A právě zde přišla ta velká zajímavost. Podle naměřených hodnot byl mozek sportovců schopen fungovat až o 82% rychleji. Možná si říkáte, že je to dáno především jejich trénovaností, díky které jsou schopni i ve fyzické zátěži normálně uvažovat, protože jsou na ní zvyklí. Jenže…

Testy zjistily, že mozek sportovců je výkonnější i v případě zvládání duševního stresu. Sportovci si vedli při rozeznávání tvarů až třikrát lépe než nesportovci. Sportovci tak jasně porazili netrénované duše. Co ovšem za jejich úspěchem stojí?

Není zcela prokázáno, že za výkonnějším mozkem stojí tvrdý trénink sportovců. Je možné, že se jedná i o dědičnost. Vědci však věří, že lidé, kteří sportují, jsou na tom se svým mozkem lépe a tak by se každý člověk měl věnovat sportu.