Běhání se v poslední době stává čím dál tím více populárnější. Lidé neustále zdolávají nové a nové výzvy a chtějí jít neustále nahoru. Pokud mezi ně patříte i vy, pak vyzkoušejte skyrunning, který vás dostane do nebes.

 

Extrémní běhání

Jedná se o extrémní vysokohorský běh, ve kterém se závodník potýká s převýšením přes 2 tisíce metrů. Stoupání je minimálně 30% a je kombinováno také s horolezectvím, které ovšem nepřesahuje II. stupeň obtížnosti.

Běháte lesními stezkami, pěšinkami, nezpevněnými cestami a užíváte si neskutečně nádherné výhledy, které vám hory nabízejí. Vašim úkolem bude dosáhnout stanoveného cíle v co nejkratším čase. Tento sport byl založen v roce 1992 Italem Marinem Giacomettim. Tem byl nejen skvělým horolezcem, ale také výborným běžcem a tak se rozhodl tyto dvě oblíbené činnosti spojit v jednu a výsledkem se stal skyrunning. Jeho heslo zní rychle a nalehko a tento Ital byl schopen během jednoho dne pokořit až tři vrcholy.

 

Staňte se energetickou pochodní

Skyrunning je fyzicky obrovsky náročný druh sportu a tak je lepší na něj být dostatečně připraven a mít natrénováno. Je potřeba si postupně zvykat na různorodost tratí, měnit terény, běhat i v tom vůbec nejnáročnějším. Terén by měl být navíc členitý a kopcovitý, ideální formou tréninku je vybíhání sjezdovek, brodění potoků, běhání v zoraném poli. Důležité je kombinovat perfektní techniku s rychlostí.

Díky tomuto sportu se stanete naprostou energetickou bombou, která bude mít neskutečné množství fyzických sil, bude schopná se rychle pohybovat v jakémkoliv terénu a zdolávat veškeré přírodní překážky.

Trénovat se dá i ve městě, kde stačí pouze vyběhnout schody, mosty či hráze. Ten pravý skyrunning se vším všudy však vždy zažijete pouze a jedině na vrcholcích hor, například v Alpách, ale natrénovat můžete třeba i v Krkonoších.