Hokej není jen zábava patřící na kluziště. Věděli jste, že někteří sportovci si jí berou i pod hladinu, aby zde hráli podvodní hokej?

 

Pravidla podvodního hokeje

Tato sportovní disciplína se nazývá octopush, ale my jí známe spíše pod označením podvodní hokej. Jedná se o dynamický sport, který mnoho pravidel přebírá právě z ledního hokeje, ovšem odehrává se v hloubce dvou až čtyř metrů. Hráči v něm používají ploutve, dýchací masky a také malé hokejky spolu s tlustými rukavicemi. Cílem tohoto sportu je dostat speciální puk, který je vyroben z olova a pryže o hmotnost 1,5 kilogramu, do protější branky.

Termín octopush jasně evokuje anglický název pro chobotnici (octopus), ovšem vychází také z počtu hráčů. Dnes se však pravidla změnila na deset hráčů a to šest přímo ve vodě a čtyři na střídačce, tedy na kraji bazénu. Na klání navíc dohlížejí rozhodčí a to dva přímo pod vodou a jeden na hladině.

 

Trocha historie

Hrací čas je 2x15 minut a v poločase se mění strany. Hrací plocha měří 20-25 metrů na délku a 12-15 metrů na šířku. Samotné brankové konstrukce jsou široké 3 metry. Tato netradiční disciplína byla vyvinuta britským námořnictvem v 50. letech minulého století. Sloužila především k tomu, aby se vojenští potápěči udržovali kondici a zároveň si procvičovali své potápěčské dovednosti. Od 90. let je podvodní hokej provozován také u nás.

Sportovní týmy mají pravidelné tréninky v lokálních bazénech a dokonce je u nás i neoficiálně oficiální liga podvodního hokeje. Pokud vás tedy tento sport zaujal, rozhodně neváhejte. Jedná se o sport jako každý jiný a rozhodně ho ve vašem okolí nikdo neprovozuje.