Nordic walking, neboli také severská chůze, se v posledních letech stává stále více oblíbeným druhem pohybové aktivity. O co se jedná a jak nám mže pomoci se dočtete v našem článku.

Severská chůze je dynamický druh chůze, který využívá dvou k tomu určených holí. Cílem tohoto druhu chůze je především zlepšení kondice. Své kořeny má tento sport ve Finsku, kde jej nejdříve běžně praktikovali lidé, kteří absolvovali delší tůry a právě holemi si vypomáhali. Postupně však tento zvyk transformoval do sportovní pohybové aktivity, která přináší zcela nový rozměr chůze a radosti z ní.

 

Zapojíte celé tělo

Nordic walking je perfektní v tom, že díky němu získáváte hned několik schopností. Vaše tělo se celé rozpohybuje, získáte mnohem lepší držení těla, navíc se jedná o velice odlehčenou formu chůze, takže jste schopni ujít mnohem delší trasy, zvýšíte svou kondici a spálíte kalorie, což vede k hezčí postavě. Navíc je tento sport provozován v přírodě, takže uvidíte mnoho nového, hezkého a také příznivě ovlivníte svou duševní stránku.

 

Co potřebujeme?

Začít s Nordic walkingem je velice jednoduché. Stačí si jen pořídit správné hole, pak také obuv a oblečení. Hole se vybírají podle velikosti. Jejich cena je určena materiály a technologiemi, které se u nich používají. Některé jsou výškově nastavitelné a disponují speciálním odpružením, takže není tolik zatěžováno zápěstí. Co se obuvi týče, tak je vhodná pevnější treková obuv, která vás nenechá na holičkách ani v obtížnějším terénu a zároveň je pro vaší nohu velice pohodlná. Oblečení je vhodné volné, nepromokavé, pro chladnější období popřípadě i termo prádlo.

 

Pro každého

S Nordic walkingem může začít v podstatě kdokoliv a v jakémkoliv věku. Nejvíce zalíbení si však našel u starších lidí, kteří se díky němu mohou vrátit zpět do své původní tělesné kondice. Je však zapotřebí vždy vybírat takový terén a tratě, které vaší současné kondici odpovídají a vy si je jen a jen užijete.