Elektrokola zažívají obrovský rozvoj a proto se na trhu vyskytuje velké množství různých typů od 20 000 kč až po 350 000 Kč. Než se rozhodnete zakoupit elektrokolo je potřeba si uvědomit jaký typ elektrokola zvolit, je potřeba vzít v potaz také terén ve kterém budete jezdit, vaši váhu, kapacitu baterie. Například pokud zakoupíte elektrokolo do 30 000 Kč a hodláte jezdit v kopcovitém terénu, musíte počítat s dojezdem od 25 do 35 km. Jistě si říkáte, jak je to možné, na internetu píšou že dojezd na tento typ elektrokola je až 100 km. Je to vše ovlivněno váhou jezdce, na jaký stupen asistence jedete, jaký terén volíte, jak řadíte a také jaký pohon na elektrokole máte. Proto si dávejte velký pozor při výběru elektrokola. Pokusíme se vám v tomto článku pomoci.

 

Stejně jako v klasické cyklistice tak i v elektrokolech najdete různé kategorie elektrokol.
 

  • Dětská elektrokola - Elektrokola jsou určeny i pro děti. Například rodiče si pořídí elektorkolo a v tomto případě jim dítě nemůže v žádném případě stačit.
  • Skládací elektrokola - Určena do města na nákupy, na cyklostezky, jsou velice dobře skladné, takže je bez problému uložíte do kufru osobního vozu.
  • Fatbike elektrokola - Určena do náročného terénu. Tento typ elektrokola byl navržen do extremních podmínek jako jízda ve sněhu atd. Určeno pro vyznavače extrémního terénu.
  • Horská elektrokola - Nejvíce žádaná varianta. Elektrokolo je určeno do kteréhokoliv terénu. Uživatel může zvolit dva průměry kol na základě jeho výšky . Pro vyšší postavy od 175 cm je lepší varianta o průměru kol 29. Pro menší postavy do 174 cm průměr kol 27.5.
  • Trekkingová elektrokola - Elektrokola určena pro pohodové vyjíždky po silnici, cyklostezkách, ale i do méně náročného terénu jako např. lehčí polní cesty.
  • Městská elektrokola - Elektrokolo je určeno pro starší kategorii lidí, kteří mají problémy s nástupem. Městské elektorkolo pro tyto starší uživatele nabízí ten nejlepší komfort z hlediska nízkého nástupu a pohodlné geomterie rámu, kdy člověk na takovém elektrokole sedí vzpřímeně. Elektrokolo je určeno na cyklostezky, ale také i do města a lehčí cyklotůry.



Jakou zvolit správnou velikost rámu ?

Obrázek níže vám vysvětlí jakou velikost rámu zvolit pro vaši výšku.



Jaký průměr kol zvolit u horského elektrokola? 27.5 nebo 29 ?

Setrvačnost v terénu a na tvrdém povrchu, snazší přejíždění nerovností, stabilní vedení stopy a větší jistota při překonávání překážek – všechny tyto výhody dělají z kol o průměru 29“ a 27,5“ ideální volbu pro všechny vyznavače horské cyklistiky. I výsledky testů zaměřených na rychlost jízdy v terénu, které srovnávají tradiční 26“ kola s rozměry 29“ a 27,5“, jednoznačně hovoří ve prospěch nových standardů.

Terénní nerovnosti

Překážky jako jsou kořeny, kameny a díry velká kola zvládají překonávat mnohem lépe než 26” kola – důvodem jsou především větší průměr, větší kontaktní plocha pneumatiky, nižší těžiště a větší setrvačná síla. Jízda v terénu je tak méně namáhavá a mnohem komfortnější.

Překonávání překážek

V porovnání s 26” koly překonávají kola o větším průměru překážky pod mírnějším úhlem. Terénní nerovnosti je tak snazší přejet, což dělá jízdu plynulejší a bezpečnější. Současně se snižuje riziko defektu a poškození ráfku.



Jakou velikost půměru kol zvolit na vaši výšku?

Pro cyklisty s postavou pod 170 cm jsou 29” kola částečně problematická s ohledem na optimální konfi guraci geometrie rámu. Průměr kol je příliš velký a neumožňuje dosáhnout potřebného zkrácení posedu, aby vyhovoval cyklistům s nižší postavou. Alternativu s 27,5” koly, doporučujeme všem, kdo jsou nižšího vzrůstu.



Jaký očekávat dojezd elektrokola?

Na tuto otázku nelze odpovědět přesně. U dojezdu elektrokola záleží na kapacitě baterie, váze jezdce, na jaký stupen asistence přípomoci jedete, jaký terén volíte. V žádném případě nekoukejte na katalogové informace, kde u elektrokola za 25 000 Kč je psán dojezd až 120 Km. Je to naprostý nesmysl, jelikož v této cenové kategorii se vyskytují pouze elektrokola s tzv. nábojovým pohonem v předním či zadním kole s kapacitou baterie 36V 10Ah max. 13 Ah. Je velice jednoduché napsat na eshopu nebo do katalogu takový dojezd a udělat tak velký dojem na zákazníka. Bohužel pro mnoho těchto zákazníků je to v reálu velký šok, protože maximální dojezd těchto elektrokol je od 25-35 km. Je to dané technologíí, která se na těchto elektorkolech vyskytuje. Proto je velice důležite poradit se s odborníkem, neorientovat se podle nejlevnější ceny s pocitem, že jste ušetřili. Nejlepší řešeni v této době a zároven nejlepší technikou, kterou na kvalitních elektrokolech najdete jsou tzv. středové pohony.



Nábojový pohon - ( najdete v předním nebo zadním kole )

Nábojový pohon je nejlevnější varianta elektropohonu, kerou najdete u elektrokol většinou do 40 000 Kč. Tento pohon je dobrý na lehčí cyklotůry a v žádném případě není dělaný do kopcovitého terénu. V mnoha případech se může stát že se v kopci tento pohon může přehřát a po dobu 30 minut nebude fungovat. Mnoho horských elektrokol se v této cenové kategorii tváří jako skutečná horská elektrokola do náročného terénu, ovšem nenechte se zmást, pokud si elektrokolo chcete pořídit za účelem podivat se do přírody, do kopcovitých oblastí, tak vám tento pohon vaše ambice nesplní. Pokud je vaším plánem jezdit silnice, cyklostezky a mírnější kopce, je tento pohon ideální pro vás. Nábojový pohon má tzv. snímač frekvence šlapání, funguje tak že si na svém led nebo lcd panelu nastavíte ideální stupen asistence, šlápnete do pedálu a výkon pohonu vás pustí automaticky do vyší rychlosti a na základě této ne příliš úsporné technologii máte tím pádem i kratší dojezdy. Když to shrneme,je to prostě dané cenou. Nesmíme zapomenout že elektrokola jsou od 20 000 Kč až do 350 000 Kč. Proto si zákazník musí uvědomit že kupuje naprostý základ většinou čínské produkce což nemusí být automaticky zdroj reklamací, ale nesmíte počítat s dlouhým dojezdem a vyváženou dynamikou jízdy.

 

Středový pohon - ( najdete zapuštěn ve středu rámu )

Středový pohon je v dnešní době to nejlepší řešení jak si užít vyjíždku na elektrokole bez omezení. Tato technologie se vyskytuje na elektrokolech od 50 000 Kč a výše. Cena opravdu odpovídá dané technologii, proto je za potřebí se neleknout ceny, ale takové elektrokolo vyzkoušet a pochopit tak výhody. Díky středovému pohonu máte mnohem delší dojezdy, větší kroutící moment a také lepší dynamiku jízdy. Středový pohon disponuje tzv. torzním snímačem, který snímá tlak vašeho šlapání. Funguje to tak, že si nastavíte ideální stupen asistence, šlápnete do pedálu a na základě toho kolik dáte síly do pedálu se navýší výkon pohonu. Středový pohon vám tak dávkuje výkon jak potřebujete a díky tomu je úspornější. Díky zpřevodování je pohon také mnohem efektivnější v kopcích a zároven nabízí obrovský kroutící moment u některých modelů až 90Nm. Ten kdo chce zažít jízdu na opravdovém elektrokole a jet si do kteréhokoliv terénu, tak je středový pohon nejlepší řešení. Středových pohonů se již na trhu vyskytuje hodně a mezi nejlepší na trhu momentálně patří středový pohon Yamaha PW-X , Yamaha PW a středový pohon Bosch Performance Line CX. Pokud bychom měli vybrat nejlepší poměr cena/výkon, jednoznačně vítezí pohon Yamaha PW-X a Yamaha PW, které najdete na elektrokolech Haibike. Pokud tedy chcete kvalitní elektrokolo, které určitě nekupujete každý rok, nedělejte kompromisy a pořidte si elektrokolo se středovým pohonem Yamaha PW-X , Yamaha PW a Bosch Performance Line CX Jedná se o nejlepší pohony na trhu. Tyto pohony najdete na elektrokolech Haibike, které nabízejí nejlepší poměr/cena/výkon ve světě elektrokol. Haibike je technologicky a designově absolutní špička v elektrokolech ve světě a již 7 let od vzniku boomu v elektrokolech si toto prvenství drží.



Reálné dojezdy na elektrokolech se středovým pohonem a nábojovým.

  1. 25 - 35 km na jedno nabití ( kapacita baterie 10Ah-11Ah - motor v náboji kola )
  2. 35 - 60 km na jedno nabití ( kapacita baterie 15Ah-17Ah - motor v náboji kola )
  3. 50 - 100 km na jedno nabití ( kapacita baterie 11Ah-15AH - středový pohon )



Děkuji elektrokola-nachod.cz a uvádím zdroj foto a informací : https://www.elektrokola-nachod.cz/jak-vybrat-elektrokolo/