Jak správně vybrat raketu na squash: 1. díl

Rádi byste začali pravidelně hrát squash třeba se svým partnerem? Vybrat vhodnou squashovou raketu není zase tak jednoduché. Velký rozdíl je, zdali jste začátečníkem či budete potřebovat raketu pro profesionály. Rozhodujete se také podle toho, jakým stylem hrajete a co od squashové rakety potřebujete.

 

Výběr rakety

Při výběru squashové rakety byste se měli řídit základními kritérii. Prvním z nich je stupeň vaší pokročilosti ve hře, herní styl a technické parametry rakety. Při výběru rakety je základním parametrem její vyvážení. Dále se můžete rozhodovat podle materiálu rakety, hmotnosti a velikosti hlavy.

 

Raketa pro začátečníka

Pravdou je, že je nesmyslné, aby si squashový začátečník kupoval nákladnou raketu určenou profesionálům, podobně jako, aby zkušený profík hrál s raketou pro začátečníky. Začátečníci se potřebují především seznámit se samotnou hrou a dostat se do tohoto sportu. Začátečník by si měl pořídit raketu s vyvážením mírně až výrazně do ruky, tzv. méně než 360 mm. Taková raketa se skvěle ovládá a vaši ruku tolik neunaví. Naopak těžší rakety, které mají vyvážení do hlavy, rychle vaši ruku unaví. Rozhodující je také hmotnost samotné rakety, která by měla být menší než 200 g. Chodíte-li hrát squash jen příležitostně či jste hráč začátečník, jsou pro vás rakety s vyvážením do ruky ideální volbou. Pokud jste squash ještě nikdy nehráli, vyplatí se na první hru si raketu zapůjčit.

 

Pokročilý hráč

Je-li pro vás squash pravidelnou součástí vašeho sportovního režimu a vy jste zkušeným hráčem squashe, máte ve výběru raket velkou výhodu. Středně pokročilí squashoví hráči si mohou vybírat z pestré palety raket. Vy se rozhodujte podle herního stylu, který preferujete. Mužští hráči si většinou pořizují raketu vážící cca 160 g, která má vyvážení více do hlavy, tedy více než 370 mm. Takovéto rakety totiž vyhovují agresivnější a zapálenější hře. Pro ženy jsou vhodné rakety s vyvážením na střed či do ruky, méně než 350 mm. Takovýto druh rakety zvyšuje ovladatelnost a cit pro míček, naopak tak rychle neunaví ruku.