V tomto článku se podíváme na semifinálový dvojzápas Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov. Postupně si projdeme vzájemné zápasy, letošní sezónu jak v lize, tak i v Lize mistrů, komentáře a zajímavosti. 1. zápas se hraje v Mnichově 25. dubna. Druhé utkání o týden později, tedy 1. května v Madridu. Vítěz postoupí do finále, ve kterém se utká s vítězem druhého semifinále mezi Liverpoolem a AS Římem. Finále se koná 26. 5. v Kyjevě.

Vzájemné zápasy

Na evropské scéně tyto kluby spolu odehrály 24 zápasů. Bayern i Real vyhráli 11 zápasů, tudíž pouze 2 zápasy skočily remízou. Historicky jsou tedy vzájemné zápasy naprosto vyrovnané. Dokonce i na góly je to velmi totožné. Real vstřelil 37 branek a Bayern pouze o jednu jedinou méně tedy 36. Průměrně padá 3,04 branek na zápas.

První vzájemný dvojzápas se odehrál v sezóně 1975/1976 a jednalo se o semifinále Evropského poháru. Zápas v Madridu skončil remízou 1:1. Odvetné utkání ovládli hráči Bayernu 2:0 a postoupili do finále v Glasgow. Tam se utkali se Saint-Étienne a vyhráli brankou Franze Rotha 1:0.

Poslední vzájemné zápasy se odehráli v sezóně 2016/17 ve čtvrtfinále Ligy mistrů. První zápas vyhrál Madrid v Mnichově 2:1. Za domácí se prosadil Vidal, který ještě v nastavení prvního poločasu neproměnil penaltu. Za hosty skóroval 2x Ronaldo. Druhý zápas skončil v základní hrací době vítězstvím Bayernu 2:1 po gólech Lewandowskiho a vlastním gólu Ramose. Za Real se netrefil nikdo jiný než Ronaldo. Šlo se tedy do prodloužení. Ve 105. minutě se opět trefil Ronaldo. O dalších 5 minut již zkompletoval hattrick. Poslední gól pak vsítil Asensio. Odvetný zápas tedy skončil vítězstvím Realu 4:2 a postupem do semifinále.

Letošní sezóna

Bayern Mnichov

Domácí liga: V Německu nemá konkurenci. Už pátou sezonu po sobě získal Bayern titul. Nyní mají na čele náskok 22 bodů a do konce Bundesligy zbývají jen 3 zápasy. Nejlepším střelcem týmu a zároveň ligy je Polák Robert Lewandowski, jenž vstřelil 28 branek ve 28 zápasech. Za zmínku stojí i další střelec Sandro Wagner, který vsítil 11 branek. Dalším v pořadí je Thomas Müller, který má na kontě 8 gólů a 12 asistencí.

Liga mistrů: Kdo by to byl čekal, ale Bayern nešel do skupiny jako největší favorit. Favoritem bylo francouzské PSG s Neymarem a spol. Dalšími celky ve skupině byly Celtic a Anderlecht Brusel. Skupinu nakonec ovládlo PSG se shodným počtem bodů, jako měl Bayern, ale díky vzájemným zápasům se radovali hráči Mnichova z prvenství.

Výsledky ze skupiny: Bayern – Anderlecht 3:0, PSG – Bayern 3:0, Bayern – Celtic 3:0, Celtic – Bayern 1:2, Anderlecht – Bayern 1:2, Bayern – PSG 3:1.

Vyřazovací část: Ačkoli byl Bayern losován proti týmům, které skončili ve svých skupinách na 1. místě, lepší los si nemohl přát. Dostali totiž vítěze skupiny G – Besiktas, jenž byl rozhodně v osmifinále outsiderem. První zápas se hrál v německé Allianz Aréně a pro hosty z Turecka to byl velmi nepříjemný zážitek. 5:0, takový svítil konečný stav na světelné tabuli. Druhý zápas už nebyl pro Turky tak drastický, ale prohra 3:1 ukončila jejich překvapivě úspěšné snažení v Lize mistrů. Los byl pro Bayern přívětivý i dál a zvolil jim španělský celek Sevillu. Po venkovní výhře 2:1 měl Bayern velmi blízko do semifinále. Následné domácí utkání německý velkoklub rovněž zvládl a po remíze 0:0 postoupil do semifinále…

Real Madrid

Domácí liga: V LaLize si představovali určitě lepší výsledky. Čekal se boj o titul, jenže realita byla brzy jiná. Hlavně kvůli podzimní části se Real momentálně nachází na 3. místě, to by nebylo tak hrozné, ale ztráta 15 bodů na 1. Barcelonu se opravdu špatně dohání. Nejlepším střelcem Realu je samozřejmě Cristiano Ronaldo, jenž v poslední době dává góly každý zápas. Celkem v ligové sezóně vstřelil ve 25 zápasech 24 branek, přičemž v posledních 11 zápasech vstřelil 20 branek. V soutěži střelců se řadí na 2. místo o 5 branek za Messiho, kterého však rychle dotahuje. Druhým nejlepším střelcem klubu je Gareth Bale, který má na svém střeleckém účtu zapsáno 11 gólů.

Liga mistrů: Real neměl jednoduchou skupinu. Tottenham i Dortmund by za příznivějšího losu normálně postoupili, ale nyní zde byl ještě Real Madrid. 4. týmem ve skupině byl APOEL, jenž vyřadil Slavii v posledním předkole. Real těžkou skupinu zvládl, ale bylo z toho „až“ 2. místo. První skončil Tottenham s náskokem 3 bodů. Německý Dortmund tedy obsadil 3. pozici, ale jejich nečekaně hrozivé výsledky byly velkým překvapením. Vždyť uhrál jen 2 body! Za 2 remízy s APOELem! Ale vraťme se zpět k Realu, zde jsou jejich výsledky:

Výsledky ze skupiny: Real – APOEL 3:0, Dortmund – Real 1:3, Real – Tottenham 1:1, Tottenham – Real 3:1, APOEL – Real 0:6, Real – Dortmund 3:2.

Vyřazovací část: Jak měl Bayern procházku růžovým sadem, tak Real se hned v osmifinále utkal s PSG. Neymarova banda ovšem Real nezastrašila a po domácím vítězství Realu 3:1 byl Madrid blízko postupu do čtvrtfinále. Následný postup stvrdil v odvetném utkání na francouzské půdě, kde Real vyhrál 2:1. Ani další los nebyl pro Madrid příjemný. Los jim totiž zvolil za soupeře italský Juventus Turín. Ačkoli se čekal vyrovnaný souboj, tak výsledek z venkovního utkání 3:0 nedával Juve moc nadějí. Jenže to by se nesměla hrát v dubnu, aby tam nebyly nějaké zajímavé výsledky. Den před odvetným zápasem Realu, totiž vypadla Barcelona nečekaně s AS Řím a ani Real nebyl nakonec daleko od vypadnutí. Už od 2. minuty totiž prohrával 1:0 a od 37. minuty dokonce 2:0. Juventusu se podařilo vyrovnat dvojutkání v 61. minutě a zápas pomalu směřoval do prodloužení. Vše se ale změnilo v nastaveném čase, když rozhodčí nařídil pokutový kop po sporném zákroku. Navíc Buffon dostal červenou kartu za nesportovní chování, a tak musel jít chytat náhradní gólman Szczesny. Ronaldo penaltu proměnil a Real slavil po těžkém zápase postup do semifinále…

Reakce na los

Jupp Heynckes, trenér Bayernu: "It's a cracking tie. A gigantic fixture. I have good memories of our treble season [in 2012/13]. We played against Juventus and Barcelona at home in the first legs. I hope that's a good omen."


Emilio Butragueño, Real Madrid, ředitel institucionálních vztahů a bývalý hráč Realu: "We need to get a good result in Munich to take back to the Bernabéu. At this stage of the competition, it's impossible that you don't suffer. If we have to do so in order to get to the final, so be it. It's been a tough Champions League thus far, drawing Paris, Juve and now Bayern."

Zajímavosti

  • Další vzájemný zápas vytvoří historický rekord v nejčastěji hraných zápasech 2 klubů mezi sebou v rámci Ligy mistrů.
  • Ze 12 dvojzápasů se 6 odehrálo v semifinále. Bayern postoupil ve 4 případech, Real jen ve 2.
  • Real vyhrál posledních 5 vz. zápasů, v nichž vstřelil 13 branek. Bayern pouze 4.
  • Cristiano Ronaldo vsítil 7 gólů v posledních 3 vz. zápasech a 9 branek v 6 zápasech.
  • Toni Kroos přestoupil v roce 2014 do Realu z Bayernu, kde odehrál přes 200 zápasů.
  • James Rodriguez je na dvouročním hostování v Bayernu z Realu Madrid. Letos vstřelil v 19 zápasech 6 branek.
  • Kurzy na Real se pohybují kolem 1,8 a na Bayern přibližně 2.

 

Pokud jste si dočetli článek až sem, tak Vám děkuji za pozornost a doufám, že nám semifinále mezi Realem a Bayernem přinese mnoho zajímavých a vzrušujích momentů, pěkných gólů, a že postoupí ten lepší tým...

Zdroje: Uefa.com
Livesport.cz