Navzdory tomu, že swimrunu jako takovému je pouze nějakých 10 let, je nyní již téměř celosvětově známým sportem. Od roku 2006 až do současnosti se počet závodů ve swimrunu exponenciálně zvyšuje a ne jinak tomu jistě bude i v následujících letech. A to na začátku všeho stála jedna opilecká sázka…

Rok 2002, Švédsko. Bratři Mats a Jesper Anderssonovi a jejich kamarádi Anders Malm a Janne Lindberg vyráží na jedno točené… v pokročilém večeru o několik drinků později se nad ubrouskem, na kterém byla nakreslená mapa místních ostrovů mezi Utö a Sandhamn, strhla diskuze o tom, jak se mezi ostrovy dá jezdit na plachetnicích a v zimě bruslit, až od bratrů Anderssonových padla výzva, zda by to zvládli překonat z jedné strany na druhou pouze svými silami – ostrovy přeběhnout a mezi nimi vždy přeplavat. Poražený tým musí v cíli zaplatit hotel, jídlo a pití pro všechny 4. Přesnou trasu si každý tým může zvolit sám. Povinné zastávky by byly pouze ve 2 restauracích, kde vždy druhý příchozí tým musí vypít a zaplatit to, co ten první objednal. Výzva byla přijata a tak se uskutečnil první neoficiální závod ve swimrunu. Urazit tímto způsobem vzdálenost něco kolem 80 km jim trvalo déle než 26 hodin.

O pár let později se o této šílené sázce doslechl Michael Lemmel se svým parťákem Matsem Skottem – zkušení ‚adventure race‘ závodníci. Ta idea je okamžitě nadchla, a tak vznikl nápad, zda by se z toho nedal udělat oficiální závod. Spojili se s původními aktéry a začaly diskuze o přesné trase, o termínu, o pravidlech, ale i o názvu. Tak postupně vznikl nyní světově známý název Ö TILL Ö – neboli v překladu ze švédštiny „z ostrova na ostrov“.

První ÖTIILÖ se konal v září 2006 s devíti týmy na startu. O náročnosti svědčí, že se do cíle dostaly pouze dva z nich. ÖTILLÖ ihned zaujal švédská média, která událost šířila dál mezi víc a víc lidí, až v roce 2012 byly přidány další 3 závody, také ve Švédsku. V tu chvíli si Michael s Matsem uvědomili, že „založili“ nový sport. Zhruba v tu dobu také jedna z účastnic závodu, Erika Rosenbaum, vyřkla název swimrun, který se celosvětově uchytil.

Od roku 2012 počet závodů ve swimrunu exponenciálně roste a v roce 2017 proběhlo více než 400 závodů po celém světě. Jedno je ale jisté, bez ÖTILLÖ by nebyl swimrun.

Zdroj/více info : http://www.swimruntour.cz/