Proč je florbal tolik oblíbeným sportem českých dětí?

 

Florbal je jedním z nejpopulárnějších sportů českých dětí. Tento poměrně mladý fenomén najdeme na každé hodině tělocviku a svá florbalová mužstva mají i malé vesnice. Čím to je, že je tento severský sport u nás tak oblíbený?

 

Poděkujme tělocviku

Pokud někdy projíždíte před osmou hodinou ranní okolo školy, určitě tam občas uvidíte i mladé kluky, kteří si do školy nesou křiklavě barevné plastové florbalové hole. Ty rozhodně nemají, aby o přestávkách hráli tento sport na chodbách školy, ale nesou si je na hodinu tělocviku, kde budou tuto hru hrát.

Právě školy byly prvním impulzem šíření obliby florbalu v naší republice. Jedná se o poměrně nenáročný sport, co se vybavení a investic týče. Stačí jen koupit 15 florbalových holí, dvě branky, vybavení pro brankaře, plastový míček a může se jít na věc. I to je důvod, proč mnoho škol využilo jejich omezený rozpočet a nakoupilo vybavení pro tento kolektivní sport, který je tak blízký Čechy milovanému hokeji. Florbal nemá, ve srovnání s ostatními sporty, dlouhou historii. Prvopočátky florbalu se začaly formovat před 70 lety a teprve před zhruba 40 lety se začal tento sport brát vážně.

 

Mimoškolní aktivita

Díky tomu, že se děti setkají s florbalem ve škole, mají z tohoto sportu radost a někteří jej chtějí provozovat i ve svém soukromí. I to je důvod, proč vidíte ráno u školy tolik dětí se svou vlastní florbalkou. Kluci se totiž věnují sportu i ve volném čase, protože v každém městě a i na vesnicích vznikají menší kluby pod vedením zapálených trenérů, kteří se dětem věnují ve svém volném čase.

 

Díky neustále se rozrůstající základně se česká republika vyšplhala do předních příček světového florbalu a mladí florbalisté tak již nemusí hledat své vzory v zahraničí, ale najdou je i doma. Navíc díky úrovni českého florbalu mohly v minulosti navštívit například mistrovství světa v tomto sportu a všude okolo nich se pravidelně koná celá řada turnajů na velmi vysoké úrovni. Pokud chcete tedy začít s nějakým kolektivním sportem, můžete to zkusit třeba u florbalu.