Paragliding je ideální sport pro pěkné počasí

 

Pěkné počasí zcela přirozeně táhne aktivní lidi ven za sportem. Zatímco většinu sportů lze provozovat i za oblačného počasí, jeden si užijete skutečně nejlépe za slunečné oblohy a sice paragliding. Pokud nemáte strach z výšek a vždy vás lákaly tandemové seskoky nebo let rogalem, pak je paragliding trefou do černého.

 

O paraglidingu

Paragliding je druh leteckého sportu, který je v podstatě plachtěním pomocí paraglidingového křídla, či jinak kluzáku. Paragliding vždy startuje na vyvýšeném kopci, kdy letec v plném postroji využívá sklonu terénu, aby nabral vzduch do padáku a začal se klouzat vzduchem. Možný je také rozběh z roviny, i když tato varianta je o poznání složitější. Zkušený pilot navíc nemusí s kluzákem jen klesat, ale může využívat i teplých proudů, díky kterým bude stoupat.

 

Zkuste to

Abyste se dostali do vzduchu, nepotřebujete však být žádným odborníkem. Stačí si jen zaplatit kurz a můžete se mezi oblaky pohybovat třeba už zítra. Stačí si jen najít klub či společnost, která lety zprostředkovává, vybrat si správný termín a poskytovatele takové služby oslovit. Pak už se s ním jen domluvit na místě setkání a dalších podmínkách.

Celý kurz začíná samozřejmě trochou teorie. Instruktor vám vysvětlí vše potřebné, co musíte pro let vědět a také vám poví, na co se připravit, abyste náhodou nezačali panikařit. Rozhodně se nebojte, že byste dostali kluzák a šli na věc. Ten může ovládat pouze zkušený pilot s daným oprávněním a tak je pro začátek dobré vyzkoušet tandemový let, kdy letíte s pilotem ve dvou a v podstatě se o nic nestaráte, jen si užíváte.

 

Sólo létání

Když vás paragliding okouzli natolik, že se rozhodnete létat sami, musí projít kurzem, na jeho konci získáte způsobilost k letu v podobě pilotního průkazu, jelikož padákový kluzák spadá do kategorie sportovně létajících zařízení pod správou LAA ČR. Tak neváhejte a vzhůru do nekonečně a možná ještě dál!